Снимка: БТА

Десислава Атанасова смята, че от 1 октомври може да бъдат увеличени заплатите в психиатричните клиники и центрове.

Това обясни министърът на здравеопазването по време на посещението си във Варна на 6 октомври, предаде БТА.

"Подготвили сме предложение до Министерството на финансите, от там трябва да дадат положително становище за преразпределение на средства" - обясни още тя.  По думите й увеличението на възнагражденията в психиатриите и центровете за трансфузионна хематология, при положително становище, ще е с 18 процента.

Министърът коментира, че една от причините за исканите в повече 20 милиона лева за здравеопазване през следващата година е увеличението на средствата за лечение на деца в чужбина. По думите на Атанасова от началото на годината за лечениев чужбина са одобрени 490 деца, а необходимите средства са осем милиона лева. Втората част от парите е за подпомагане на болниците в труднодостъпните и планинските райони, а третата част - за капиталови разходи и инвестиции.

Министър Атанасова, която направи символичната първа копка за строителството на новия онкологичен и лъчетерапевтичен център към университетската болница "Св. Марина" във Варна, коментира, че финансирането е по оперативната програма "Регионално развитие" и е на стойност 18 милиона лева. Тя изрази увереност, че лечебното заведение ще има възможност да кандидатства с проект до края на годината за финансиране за апаратура за радиохирургия. Апаратурата е на стойност между пет и седем милиона лева. Средствата ще са от спестените от обществените поръчки по оперативната програма. Според министъра купуването на такъв апарат "ще затвори" цикъла за лечение на онкозаболяванията.

Министър Атанасова коментира още, че за България онколекарствата са осигурени, тъй като от тази седмица фирмата доставчик е поела ангажимент, че медикаменти ще има.

Изпълнителният директор на болницата "Св. Марина" доц. Жанета Георгиева съобщи, че новият център трябва да е готов в рамките на седем месеца. Тя посочи, че специалистите, които ще работят в него, през ноември заминават на шестмесечна специализация в Швейцария.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase