Снимка: архив, БТА

Петъчният парламентарен контрол започна с упреци на опозицията към председателя на НС Цецка Цачева, която редовно и м връщала въпроси.

„Председателят на парламента Цецка Цачева се явява ятак на българското правителство“, започна първи червеният депутат Петър Мутафчиев.

Той възнегодува срещу връщане на въпрос за Авиоотряд 28 вече за трети път. Въпросът е бил зададен към министър-председателя, след това към министъра на транспорта, а след това и към финансовия министър. И трите пъти председателят на парламента Цецка Цачева е върнала въпроса.

„Апелирам към Цецка Цачева - не е нормално председател на НС да връща въпроси, които касаят министър-председател и министри.

ОТ БСП видяха тенденция да се заглуши опозицията преди избори.

„Попитах социалния министър каква е политиката на правителството за повишаване на доходите, отговорът беше, че въпросът е прекалено общ. Попитах Борисов за доходите на българските граждани, нямало конкретика. Писна ми от тази игра на жмичка, при която мижим, а председателката крие министрите и крие премиера. Ако продължава да крие, ще играем на гоненица”, каза Мая Манолова.

Тя се закани, че ако това продължава, опозицията ще започне гонка и ще направят подписка за свалянето на Цачева от поста на председател на парламента.

„Министър Цветан Цветанов бяга вече девети парламентарен контрол. Умишлено го слагате последен. Първото нещо е да участва в парламентарен контрол, ако не му харесва – подава оставка и ходи където си иска”, скочи и Димчо Михалевски.

Антон Кутев също възропта, че серия от въпроси към Бойко Борисов му били върнати. По думите му министър-председателят бил недосегаеми.

Ангел Найденов определи поведението на Цецка Цачева като своеволие и се оплака, че му е върнала въпрос към вътрешния министър Цветан Цветанов, като шеф на междуведомствената комисия за бедствията за обезщетенията на пострадалите от земетресението в Перник.

Михаил Миков препоръча на депутатите да използват препоръчаната поща до министрите и премиера, след като председателя на парламента спира въпросите им.

Председателят на парламента Цецка Цачева не беше в залата, за да чуе упреците на опозицията.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase