Бойко Борисов. Снимка: БТА

Русия е една прекрасна страна, която винаги ще бъде приятел на България. Ние сме много задължени в нашето историческо минало. Спорът не е между нашите две страни, а между две частни компании. Това каза в Русе премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос за компенсациите от един милиард евро, които "Атомстройекспорт" - дъщерната компания на "Росатом", иска заради отказа на България от изграждането на АЕЦ "Белене".

По думите му това, че "частна компания си позволява да прави едно или друго", по никакъв начин не значи Русия и България.

"Ние ясно и точно сме казали на "Росатом", че проектът АЕЦ "Белене" е добър проект, но ако има инвеститор. На срещата ми с Путин, която е протоколирана, казах същото: "Без чуждестранен инвеститор, който да даде парите, ние няма да строим АЕЦ "Белене". Ще си платим това оборудване, за което сме се договорили, не цялото, а само това, което сме поръчали. Те не искат да чакат, искат да ни съдят. Ние завеждаме насрещен иск и аз ще имам доста срещи и ще информирам и колегите от Европейската комисия", каза Борисов.

Още по темата

Той допълни, че "да, ОЛАФ не се занимава с проекти, които нямат европейско финансиране, но се интересува и наглежда, когато се правят обществени поръчки по непрозрачен или направо, както в случая с този търг бих го нарекъл, престъпен начин. И рано или късно това прокуратурата ще го докаже".

Според премиера това ще заинтересува службите, "които се занимават с такива неща". "Не официално, но ще бъдат информирани от мен, лично", закани се Борисов.

По думите му частната руска компания може да предявява "каквито си иска искове към нас в нарушение на това, което сме се договорили, а договорката ни е да си платим това, което сме поръчали и след това да търсим вариант да правим седми реактор в АЕЦ "Козлодуй". И те преди няколко дни казаха, че може, а сега пък нямали да дадат документацията на "Уестингхаус" за проучване за строителството на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". В същото време искат един милиард. Това наше оборудване ли е и от тях ли ще зависи дали ще го дадат, или не, като го платим. Така че те самите са объркани в тези си решения", коментира Борисов.

Той помоли Русия и България да не се представят като спорещи страни.

"Ние имаме частни компании, които спорят, а някой да иска активите на НЕК е несериозно", заяви премиерът и допълни, че Станишев, Овчаров и Доган "направиха от НЕК една банкрутирала компания".

Dnes.bg припомня, че НЕК и Росатом не са частни, а държавни компании.

Преди дни заместник генералният директор на руската държавна корпорация за атомна енергия Росатом Кирил Комаров заяви, че основните документи за строителството на АЕЦ „Белене“ са подписани през 2008 г., включително документите, съгласно които е започнало изработването на оборудването.

„Ние и до момента не сме получили от българската страна никакво уведомление и предложение как да бъдат разтрогнати тези договори. И затова процесът продължава и до днес във всички заводи за изработване на оборудването. За тези три години, от 2009 г., по-голямата част от оборудването физически е изготвено и е прието от възложителя. Заводите не са предназначени за това да съхраняват такова голямо оборудване. Българският възложител може да приеме каквото и да е решение – да строи или да не строи АЕЦ.

Това, което искаме ние, е оборудването да бъде платено и сме готови още днес да го транспортираме на възложителя. А по-нататък българският възложител има правото да направи от него музей или да го използва за строителството на блок в АЕЦ „Козлодуй – това си е тяхно решение“, добави Комаров.

На 11 септември Атомстройекспорт /руска атомна инженерингова компания, която е част от Росатом/ съобщи, че е увеличила на 1 милиард евро иска си към Националната електрическа компания по проекта за АЕЦ „Белене“.

Сумата по иска на Атомстройекспорт включва всички работи, изпълнени по проекта, стойността на оборудването с продължителен цикъл на изработване, загубите и др. От руската компания поясниха, че „тъй като изграждането на атомна електроцентрала на всички етапи трябва да бъде синхронизирано с доставката на необходимото оборудване, през 2008-2010 г. Атомстройекспорт възложи на руски предприятия изработката на различно оборудване, включително оборудване с дълъг цикъл на изработване, чийто срок за изработване е от 6 месеца до 3 години“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase