Джеймс Уорлик се готви за заминаване. Снимка: архив Булфото

Българите плащат много висока цена за ток и газ, заяви американският посланик у нас Джеймс Уорлик пред Нова телевизия. По негови думи енергетиката е изключително важна тема за българските граждани.

Хората заслужават да знаят къде отиват парите, които дават. Уорлик обясни, че години наред енергийните споразумения са подписвани зад закрити врати. Дипломатът изрази надежда, че за в бъдеще ще бъде внесена прозрачност.

Той отрече, че има информация за това кой е подписвал сделки, които не са в интерес на българските граждани и такива, които крият сериозни злоупотреби. Той допълни, че подобни тайни договори за природен газ са публична информация.

„Все още поддържам тезата си, че бъдещите енергийни споразумения, които касаят парите на българските граждани, трябва да стават публично”, сподели още Уорлик.

Посланикът за пореден път даде пример, че цената на природния газ в страната ни е четири пъти по-висока от тази в Съединените щати.

Джеймс Уорлик заяви, че не  е запознат в детайли с разследването на “Газпром“ от Европейската комисия. По негови думи всички компании трябва да работят прозрачно и да следват правилата.

„Надявам се, че облакът Красьо вече да бъде издухан и не стои от ВСС”, заяви Уорлик. Той коментира предстоящият избор на нови членове на Висшия съдебен съвет.

По този начин посланикът напомни лобисткия скандал в съдебната система, в който като главен кадровик бе посочен Красимир Георгиев – Красьо Черния. Тези обвинения обаче не бяха доказани в съдебна зала.

Уорлик обясни, че  е много важно да се изберат най-подходящите хора за ВСС, които да работят добре, честно и открито.

Дипломатът приключва работата си България в края на седмицата. На негово място у нас пристига Марси Райс. Тя има дългогодишна кариера на дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase