В цял свят защитиха Pussy Riot. Снимка: Reuters

Разочаровани от непропорционалната по тежест присъда срещу момичетата от група Pussy Riot са от Министерството на външните работи на България.

„Изкуството търси провокация, но това не може да бъде повод за наказателна репресия. Свободата на изразяване е основна ценност на демократичните общества“, се казва в официалното изявление.

Момичетата от Pussy Riot Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич бяха признати в петък за виновни от съд в Москва по нашумялото дело за пънк-молебена срещу Путин.

Още по темата

Всяка една от тях ще лежи по две години зад решетките в изправителна колония при общ режим, като мотивът за присъдата е хулиганство и грубо нарушаване на обществените порядки извършено с демонстрирана религиозна ненавист. 

От присъдата ще бъдат приспаднати шестте месеца, в които девойките бяха в ареста.

Демократи за силна България стана първата политическа сила у нас, която изрази позиция срещу присъдите на музикантките от групата Pussy Riot.

В деня на произнасянето на присъдата срещу трите пънкарки паметникът на Съветската армия в София пък осъмна украсен с разноцветни качулки.

Междувременно Стинг отнесе критики, че защитавал Pussy Riot, но зад кулисите изнасял концерти за частни партита на руски олигарси. Британският музикант е пял  за хонорар на остров Сардиния, в Коста Смералда във вила Виолина - собственост на руския метален магнат Алишер Усманов, смятан за най-богатия руснак, пише , пише в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

На партито присъствали 200 подбрани гости, в това число и бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който има вила на Сардиния.

За купона магнатът е похарчил най-малко един милион евро. Твърди се, че тържеството било за сестрата на Усманов.

Стинг ще пее и на партито на руския магнат от еврейски произход Давид Каплан, но този път във вила на френската Ривиера.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase