Иван Костов. Снимка: Булфото

"ЕК очевидно не храни надежди, че правителството на ГЕРБ в оставащата година от мандата си ще постигне напредък в областта на правосъдието и вътрешния ред и затова предвижда следващия доклад на ЕК да е в края на 2013 г. – шест месеца след встъпване в длъжност на следващото правителство.

Докладът дава ясна оценка за деструктивната роля на вътрешния министър Цветан Цветанов в борбата му с престъпността, корупцията и във войната му със съдебната система в България.

Министърът е визиран директно в констатацията, че "независимостта на съдебната система е поставена под въпрос от серия директни политически критики към определени съдии".  Докладът води до извода, че сме свидетели на провал за европейското развитие на България".

Това е написано в разпространена до медиите позиция на Синята коалиция по повод мониторинговия доклад на ЕК.

В парламента лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че Брюксел е отписал правителството на ГЕРБ за продължаване на реформите в България.

"Представях си, че ще има мониторинг, че той ще продължи, че ще бъде редовен, че ще ни се даде шанс. На това правителство този доклад на ЕК не дава никакъв шанс. Това правителство е отписано и се очаква в някакъв следващ период, някакво следващо правителство", коментира той.

На свой ред съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров упрекна МВР шефа Цветан Цветанов, че е оспорил констатациите в доклада.

"Той каза, че всъщност всичко е наред. Не, не е наред. Ако някой се опита да замаже очите на българските граждани и на европейските институции и не признае сега проблемите, нещата ще стават все по-лоши. Нужни са няколко много важни мерки, които да бъдат приети с консенсус от основните политически сили в българския парламент", допълни той.

По думите му една такава мярка е реформа на съдебната система, промяна на Конституцията, включително и по отношение на избора на Висш съдебен съвет и на главен прокурор.

"Това е най-важният въпрос – премиерът и правителството да признаят проблемите и да поискат консенсусни 4-5 мерки, по които да работи българският парламент оттук нататък", завърши Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase