Борисов видя и положителни нотки в доклада. Снимка: Impact Press Group

"Приемаме доклада. Той е резултат от добрата съвместна работа на българските институции с ЕК", пише премиерът Бойко Борисов.

В изявление, разпространено от правителствения пресцентър, министър-председателят твърди, че кабинетът му има политическата воля да изпълни препоръките в доклада, за да отговори на очакванията на българското общество за повече справедливост и сигурност.

"Пет години след приемането на България в ЕС Европейската комисия излезе с цялостен доклад за напредъка на страната ни по Механизма за сътрудничество и оценка.

Още по темата

Той оценява усилията и постиженията на всички правителства на България от 2007 г. насам, както и на всички власти – изпълнителна, съдебна и законодателна. Отчитаме, че механизмът изигра съществена роля за реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред в страната.

Приемаме като положителна оценката на Европейската комисия, че България е на път да изпълни критериите по механизма. Това трябва да стимулира всички власти в България и е сигнал, че реформите трябва да продължат", допълва Борисов.

По думите му в доклада на ЕК се отчита, че основните законови инструменти у нас вече са създадени.

"Това е знак, че България е завършила един от най-важните етапи на реформата на правосъдието и вътрешния ред. Препоръките в доклада са в подкрепа на започналите реформи в областта на правосъдието и вътрешните работи. До следващия доклад новоприетото законодателство ще доведе до реални резултати", кълне се премиерът.

Бойко Борисов допълва, че правителството му приема критичните констатации на Комисията, защото те показвали, че реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред са изправени пред много трудности и предизвикателства.

Според него следващите 18 месеца са времето, в което всички български институции ще докажат своята решимост да променят съдебната система и да ограничат корупцията и организираната престъпност.

"Новият подход на ЕК предвижда за първи път отпадането на междинните доклади. Това открива пространство за прилагане на вече набелязаните от България мерки и поставя времева рамка за приключване на ангажиментите и показване на ясни резултати от извършените досега реформи.

Фактът, че за трета поредна година Европейската комисия отбелязва силната политическа воля на българското правителство за реформи, е не само признание, а и ангажимент за успешно постигане на целите в този процес", завършва премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase