Иван Костов. Снимка: архив Булфото

Най-важната информация от доклада на ЕС за България е продължаването на мониторинга на страната ни, заяви лидера на ДСБ Иван Костов пред bTV.

По негови думи това показва, че не сме се справили със задачите. Според Костов ГЕРБ не са успели да се справят и с организираната престъпност, което е било обявено като основна цел на правителството.

Още по темата

Утре предстои да бъде официално изнесен докладът на Брюксел. По появили се първоначални данни той ще бъде критичен и мониторингът над страната ни, който бе наложен при приемането ни в ЕС, ще бъде удължен.

Костов беше много критичен към Висшия съдебен съвет и изпълнителната власт заради скандала с уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

Според него дисциплинарното освобождаване на съдийката е провокация от страна на членове на изпълнителната власт. Костов обвини министърът на правосъдието Диана Ковачева за случая.

По думите на лидера на ДСБ Ковачева е направила пълен кръг в позициятаси  като първоначално е внесла точката за уволнението на Тодорова, после е поискала ВСС да преразгледа решението си, а след това отново е обявила, че решението на съвета е правилно.

Според Костов докладът от Брюксел е щял да бъде много по-критичен заради случая, но действията на президента Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов, който отиде извънредно в Брюксел, са успели да тушират реакциите.

Вчера Плевнелиев влезе в спор с вътрешния министър Цветан Цветанов, който е най-големият критик на Мирослава Тодорова и съдийката дори води дело за клевета срещу него заради обвинението му, че тя защитава интересите на организираната престъпност. Борисов пък призова ВСС да изслуша Мирослава Тодорова.

По думите на Костов протестът на съдиите в защита на магистрата е безпрецедентен случай, койо излиза извън представите на европейците.

Костов бе категоричен, че съдебната власт в страната ни не се справя. Тъмносиният лидер остро разкритикува работата на ВСС и го определи като "безпомощен орган".

Командира повтори предложенията на ДСБ за избор на нов Висш съдебен съвет – пряк избор на членове, отпадане на парламентарната квота, намаляване на членовете от 22 на 12 и мандатът им да бъде намален от 5 на 3 години.

Костов поиска и ВСС да не бъде постоянно действащ орган, а членовете му да продължават работа, за да бъдат сред колегите си и да са наясно с проблемите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase