Борисов очаква големи находища на газ в Черно море. Снимка: БТА

Френската компания "Total" е спечелила конкурса за проучването на находищата на газ в блока "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море. Това съобщи министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев в присъствието на премиера на Бойко Борисов.

Total ще работи съвместно с ОМV и Repsol. Пред журналисти участниците в конкурса са посочили, че процедурата е проведена по изключително прозрачен начин.

Конкуренцията до последния момент се водеше между "Total" и британската "Melrose Resources". През август 2010 г. правителството предостави на британската компания 10-годишна концесия за добив на природен газ от находище "Каварна".

Очакванията на българското правителство са залежите от газ в региона да бъдат аналогични на откритите в съседното находище, което се намира в румънски териториални води.

Според премиера Бойко Борисов разработването на находището би довело до истинска диверсификация на газовите доставки за България. Той посочи, че една сонда струва около 300 млн. евро.

"А комисионната такса, която България ще получава в зависимост от количеството газ, ще е между 2 и 30%, ако са големи находищата. Ние имаме всички уверения, че находището е голямо. В съседна Румъния намериха около 80 млрд. куб. метра. Надявам се, че и в Хан Аспарух няма да бъде по-малко, тъй като блокът е много по-голям. Това много драстично ще понижи цената на газа и ще ни помогне във воденето на преговори за закупуване на нови количества газ", уверен е премиерът. 

Той изрази надежда бързо да се направят сондажите, защото това ще има голямо значение и за икономиката на страната, и за хората.

Блокът "Хан Аспарух" заема площ 14 440 кв. км. Всички анализи сочели значителни залежи на нефт и газ.

"Това е нашата голяма надежда за диверсификация, защото потенциалът, който има дълбоко Черно море, според всички анализи сочи значителни залежи на нефт и газ. Това се потвърждава както от количествата, които се откриха на няколко километра от българската граница в румънска територия, така и от големия интерес, който имаше към конкурса в България", коментира и Делян Добрев.

"Направени са геоложки проучвания, така че ще има поне два кладенеца на значителна дълбочина", каза Михаел Борели, вицепрезидент, отговарящ за производството и търговията за Европа в "Total".

Той добави, че заедно с партньорите е разработена програма, която ще позволи проучването на цялата територия на блока за пет години. Има възможност за удължаване на този срок при необходимост от допълнително проучване.

"Намерението на партньорите е всяко проучване да започва с анализ на сеизмичността. Подготовката за
него и последващата интерпретация на данните отнема няколко години. Едва след това ще бъдат направени няколко проучвателни сондажи", заяви Борел.

Перспективите за добив ще зависят от тези сондажи, които ще бъдат направени в края на проучвателния период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase