Скоро ще се сбогуват. Снимка: Impact Press Group

"Нямам официална дата за моето отпътуване", обяви американският посланик у нас Джеймс Уорлик, който в края на май научи, че няма да изкара пълния си мандат на дипломат у нас, след като Белият дом обяви, че на неговото място сяда Марси Райс.

И до ден-днешен официален Вашингтон, а и самият посланик, не е коментирал мотивите за скоропостижното му отзоваване от България.

Пред bTV днес Уорлик отново запази мълчание по темата, но пък сподели мнението си по ред въпроси, засягащи пряко страната ни като процесите в региона и работата на българските институции.

Още по темата

"Притеснени сме от случващото се в Румъния. Районът, в който се намира България, е труден – кризата в Гърция, опитите на сърбите да сформират правителство. Важно е да разграничим процесите в тези страни", заяви Уорлик.

"Всяка една от тези страни е различна. Добрата новина е, че България е една от най-стабилните страни. Тук имате много стабилна фискална политика", каза Уорлик и похвали сделката с еврооблигациите на финансовия министър Симеон Дянков.

Американският дипломат каза също, че няма притеснения за демокрацията в България и заяви, че страната ни е истински символ на фискална стабилност в региона.

"Решението да бъдете фискално отговорни се отразява на всички", каза Уорлик.

Посланикът коментира и промените в правораздаването и съдебната система.

"Не става въпрос само за арести, искаме да има едни ефективни съдилища", каза той и отбеляза, че в тази сфера предстоят важни решения като изборът на новия Висш съдебен съвет.

"Надявам се процесът да бъде прозрачен. Важно е да се знае какъв е профилът на кандидатите, тяхната предистория", посочи Уорлик. По думите му предстоят и други важни назначения – "за главния прокурор, за Комисията по отнемане на имуществото".

"Когато такива процеси се случват при закрити врата, това води до загуба на доверие в тези лица. Самите те трябва да настояват за прозрачност", смята ръководителят на американската дипломатическа мисия в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase