За три години ГЕРБ губят 13,1% - от 39,7% през 2009 г. до 26,6 през тази. Снимка: архив, Булфото

През юни ГЕРБ свива електоралното си влияние с 4,5% на фона на протестите и растящата критичност към управлението им.

Ако вотът за парламент бе през миналия месец, за ГЕРБ биха гласували 26,6% от избирателите, сочат резултати от национално представително проучване на НЦИОМ.

Електоралното влияние на БСП не се променя и остава около 18%.

Партията на Меглена Кунева е трета политическа сила с резултат от 7,5%. Спрямо май подкрепата за "България на гражданите" се вдига с 2 на сто.

ДПС губи малко, но взима 6,4%, а Атака събира едва 2,5 на сто.

Ако Синята коалиция бъде запазена, тя има шансове да попадне в следващия парламент, коментират социолозите. Поотделно обаче СДС и ДСБ имат близки електорални дялове от по 1,6% – 1,7%.

В края на третата година от мандата си ГЕРБ запазва 70% от избирателите, гласували за тях на предишните парламентарни избори през 2009 г. За БСП този процент е 76%.

Крайно разочаровани от ГЕРБ и категорично нежелаещи повече да ги подкрепят са една пета от бившите им избиратели. При червените този дял е по-нисък – 13% от гласувалите за тях преди три години, твърдят от НЦИОМ.

През юни пада и одобрението към президента, вицепрезидента и премиера.

Най-големият губещ е Бойко Борисов - спад от 6% в личния му рейтинг, по 3 на сто губят Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

От НЦИОМ коментираха, че от началото на протестите критичността към министър-председателя нараства, но подкрепата за работата на Бойко Борисов остава висока сред хората на възраст между 40 и 49 години, сред заможните българи, сред жителите на големите градове и сред симпатизантите на ГЕРБ.

Като цяло и министрите от кабинета "Борисов" губят обществена подкрепа за работата си.

Класацията по одобрение се оглавява от Лиляна Павлова, следвана от Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Четвърти е Николай Младенов, а пети – Вежди Рашидов.

Най-ниска подкрепа получават правосъдният министър Диана Ковачева и транспортният Ивайло Московски.

Изследването е проведено в периода 27 юни – 3 юли 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase