Дянков получава поздравления от премиера. Снимка: БТА

Ако правителството вдигне доходите с 30% популистки, държавата ще издържи една година, след което тя ще се срине. В това е убеден финансовият министър Симеон Дянков, който даде примери с държави като Словения, Словакия, Португалия и Кипър, които са се сринали масово.

Той подчерта, че преди да се увеличат доходите на българите, трябва да се постигне финансова стабилност.

"Напредък има, но за да се достигне средното европейско ниво, трябва да се върви с 3% годишен растеж на доходите, а не с 1, както е сега", призна вицепремиерът пред БНТ.

"Смятам, че ГЕРБ ще спечели втори мандат заради общата си политика, макар че е тежка криза, че има недоволство, че доходите не се вдигат толкова бързо, колкото им се иска на хората, те виждат, че нещо се прави", смята финансовият министър.

Той даде пример за видимите неща като музеите, части от магистрали, нови пътища. По думите му неговата работа била невидима и най-вероятно хората щели да си кажат, че не се справя, защото не се вдигат доходите.

Дянков обаче е категоричен, че неговата задача е да пази финансовата стабилност, за да не се получи срив на доходите, както станало в редица други държави.

Още по темата

Според него успехът с по-ниската лихва за еврооблигациите се дължи на търпение и предварителен план, който е проработил успешно.

„Бяхме търпеливи, свършихме си добре работата, бюджетът вече е на баланс, което има значение. Всъщност освен Швеция, ние сме единствената държава в Европейския съюз, която има за тази година досега балансиран бюджет. Свръхдефицит нямаме, извадиха ни сега с Германия, покриваме всичките критерии за влизане в еврозоната, без да искаме да влизаме в нея“, похвали се Дянков.

„А имаше значение това, че миналата година рейтинговата агенция „Мудис” ни вдигна рейтинга, защото инвеститорите следят доста какво правят кредитните агенции. От друга страна пък сегашният успех ни позволява вече да се надяваме, че до края на тази година, началото на следващата година и „Стандърт енд Пуърс” – другата голяма рейтингова агенция, също ще ни вдигне рейтинга, което вече пък помага на целия бизнес. Ще помогне на банките, защото техните лихви автоматично падат, оттам след време на бизнеса и домакинствата. Така че като цяло сме доволни“, заключи финансовият министър.

Той призна, че заради успешната сделка с еврооблигациите е получил поздравления от бившия финансов министър Пламен Орешарски и от Мартин Димитров.

"Милен Велчев още не ми е звънял, но преди това като вървеше, ми писа текст, че вижда, че нещата вървят добре. Иван Костов всъщност ми написа много хубаво съобщение, Данчо Цонев от ДПС. Като цяло и аз съм радостен, всъщност откакто съм финансов министър, може би това е за три години първият случай, в който помолихме политическите сили в парламента да са по-тихи преди емисията, да нямат много критики и т.н., а да критикуват след емисията, за да може тя да стане по-лесно. И без изключение всички си удържаха на думата и затова и аз им благодаря", каза още Дянков. 

Продължават преговорите с големите градове у нас за въвеждането на административната реформа, каза още  вицепремиерът. Служителите, които не желаят да се преместят от София, ще бъдат освободени от длъжност, като получат обезщетение от една средна работна заплата, добави министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase