Фидосова призна, че това, което са предложили, не е най-доброто. Снимка: архив, БТА

ГЕРБ ще се съобразят с президентското вето върху текстове от Закона за съдебната власт. Сините аплодираха решението на държавния глава, макар че го определиха като недостатъчно. От БСП пък декларираха, че няма да участват в този театър.

Днес президентът Росен Плевнелиев първото си вето върху промените  в Закона за съдебната власт, които предвиждат, че след изтичането на мандатите им членовете на ВСС и инспекторите от Инспектората към ВСС ще бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им – т. нар. кариерни бонуси. 

Според Искра Фидосова имало три варианта за решаване на проблема, като два от тях вече са отхвърлени. Едната възможност - за извънредно атестиране на членове на ВСС и на Инспектората към ВСС, е отхвърлена през 2010 г.

Сега с президентското вето отпада вторият вариант - за назначени на длъжност с една степен по-висока.Третата възможност е да се остави сега действащата практика и тези членове да не бъдат атестирани по време на мандата, когато те не са на магистратска длъжност, и още четири години след това, защото в Закона за съдебната власт е записано, че атестирането става на всеки четири години. Друга възможност, според Фидосова, е да се търси междинен вариант.

Още по темата
„Има проблем наистина и той трябва да бъде решен, не казвам,че това, което сме предложили, е най-доброто. Ще уважим мотивите на президента, няма да гласуваме повторно тези текстове нито в комисия, нито в пленарна зала“, обяви Фидосова. 

„Добре е, че има вето, но то не е достатъчно. Трябва да поздравим президента, че започна да действа като коректив на останалите власти“, заяви от своя страна Екатерина Михайлова от Синята коалиция. ДСБ ще го подкрепи и при гласуването в пленарната зала.

Според нея обаче остават подозренията, че може да се злоупотреби и новият главен прокурор да бъде избран от сега действащия ВСС.

„Има политически изявления на премиера, на президента, че това няма да се случи, но самият закон дава
такава възможност“, отбеляза тя.

„Приветствам бързата реакция на президента, след като вчера му беше поставена задачата от премиера, но в бързината може би не е имал време да осмисли всичко, което му каза министър-председателят“, възнегодува червената депутатка Мая Манолова.

По думите й има други важни въпроси, които са можели да бъдат предмет на ветото, а не то да се ограничи до
един въпрос, който е любопитен за широката публика, но далеч не е основният. Тя беше категорична, че БСП „няма да участва този театър, разиграван от ГЕРБ“.

Според нея президентът е трябвало да изрази позиция по прекия избор за ВСС, по това кой трябва да избира главния прокурор. „Много удобно си спести отговор на други въпроси, които се поставят и от магистратите, и от гражданите“, заключи тя.

Подобна позиция изрази и ДПС, но оттам обявиха, че ще подкрепят наложеното вето. Четин Казак обяви, че се търси повод законът да се върне, защото управляващите не искат да признаят, че има доста проблемни текстове и търсят разпоредби с популистки заряд, вместо да се съобразят със сериозните критики по другите текстове.

„Буди недоумение и дори развеселява фактът, че след като мнозинството в парламента е приело тези промени, изведнъж премиерът се обявява против и едва ли не той заявява, че президентът ще наложи вето, а в крайна сметка държавният глава налага вето не върху всички разпоредби, срещу които се обяви премиерът, коментира още депутатът от ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase