Корнелия Нинова Снимка: БТА

Според Европейската комисия сивата икономика в България е достигнала една трета от БВП, което означава, че от нея се губят 25 млрд. лева, алармираха на брифинг от левицата.

Поводът е оценката на ЕК за изпълнението на Конвергентната програма и на Националната програма за реформи на България.

Червената депутатка Корнелия Нинова посочи, че според евроекспертите, въпреки че България е с най-ниските данъци в Европа, проблемът идва от укритите данъци и данъчните измами. Нинова отбеляза, че в доклада фигурира и констатацията за прекалено много регулация и ниско качество на обслужване от държавната администрация.

Тя съобщи, че левицата заедно с ДПС ще внесе искане за парламентарен дебат по оценката на Европейската  комисия.

Депутатът Пламен Орешарски отбеляза, че единствената добра новина в доклада е прекратяването на процедурата срещу България за прекомерен дефицит, който за 2011 г. слезе под 3 процента.  Тук също има нещо обезпокоително - констатацията, че намаляването на дефицита е постигнато за сметка на редукция на инвестиции, които ще се отрази негативно на икономическото възстановяване в средносрочен план, отбеляза той.

Още по темата
Орешарски посочи, че ЕК подчертава ниската ефективност на публичните разходи и лошата събираемост на приходите. Той отбеляза, че според ЕК нереформираните сектори в публичната сфера могат да доведат до по-големи разходи и заплахи за дефицита.

Откакто ГЕРБ управлява досега, всеки ден по 420 души са останали без работа и всеки ден остават, заяви колегата му Драгомир Стойнев.

„Ние сме на първо място по спад на заетостта. Трайната безработица е най-висока в България. На първо място сме и по ръст на младежка безработица. 42% от българските семейства живеят в бедност. На първо място сме и по критерия работещи бедни“,  изреди той.

„ГЕРБ много се хвали с високото усвояване на европейските фондове. В доклада има критика, че все още темповете са бавни. Има тиха война между министрите Дянков и Дончев – кой точно да управлява европейските фондове”, отбеляза още Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase