Снимка: Bulphoto

Българският премиер Бойко Борисов е обсъдил с румънския си колега Виктор Понта включването на Румъния в проекта за изграждане на високоскоростен път Русе-Свиленград. Това съобщиха от пресцентъра на  Министерския съвет.

„Вчера говорих с премиера на Катар шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани за възможността и Румъния да се присъедини към проекта”, добави Борисов.

Двамата с Понта са обсъдили създаването на смесена компания, която да управлява Дунав мост 2 след пускането му в експлоатация.

Българският премиер бе в Букурещ за участие в конференцията „Предизвикателствата и възможностите за бъдещия бюджет на ЕС – Приятелите на кохезионната политика”. По думите му кохезионната политика е основен източник на инвестиции и инструмент за развитие на регионите

"Представителите на всички държави, участващи в днешния форум, сме изключително заинтересовани бюджетът по кохезионните фондове да не бъде намаляван. Това е важно за развитието на регионите за инфраструктуратата, екологията, конкурентоспособността", посочи той.

Борисов добави, че благодарение на механизма за подпомагане на страните със средства от кохезионните фондове се създават условия за развитие и икономически растеж.

„Финансовата дисциплина е основата на която да стъпи растежът. Растеж на базата на кредит не е никакъв растеж”, повтори той популярната напоследък мантра сред европейските политици.

Премиерът отбеляза, че страната ни е сред инициаторите за приемане на текст от съвместната декларация на 15-те страни, участнички във форума, който определя ролята на кохезионната политика в справянето с предизвикателство за постигане на баланс между икономическия растеж и фискалната стабилност.

Според него дебатът по ефективността на политиките, съфинансирани от бюджета на ЕС, трябва да представлява неделима част от преговорите по Многогодишната финансова рамка 2014-2020.

„Присъствието на президента на ЕК Жозе Мануел Барозу на този форум е изключително важно”, обяви Борисов ио уточни, че и днес президентът на ЕК е отправил своите поздравления към българското правителство за финансовата дисциплина, пенсионната реформа, за усвояването на средствата от еврофондовете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase