Предстоят тежки преговори за цената на горивата у нас, заяви Борисов. Снимка: БТА

„Предстоят тежки преговори за цената на горивата у нас, защото по тази тема става въпрос за политическо влияние по света и се засягат интереси за милиарди”. Това обяви в Пловдив премиерът Бойко Борисов.

Той изпраща в Москва енергийния министър Делян Добрев, който трябва да договори по-добри условия, тъй като по думите на премиера България има аргументи защо трябва да свалим още цената на горивата.

„Ще поговорим пак с президента Путин, Барозу и Ердоган, това са ключовите играчи, които биха могли да доведат до евентуална диверсификация”, коментира още Борисов.

След като обяви, че мести ресора “туризъм” от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в Пловдив, премиерът добави, че под тепетата ще дойдат и част от структурите на земеделското министерство. 10 от агенциите ще бъдат ръководени от различни български градове.

Така на практика започва административната реформа по идея на вицепремиера Симеон Дянков.

„Така трафикът в София ще се разтовари, а в големите градове ще могат да се върнат част от интелигентните хора”, коментира министър-председателят.

Премиерът поясни, че дейност „Туризъм” на МИЕТ се мести в Пловдив, тъй като средището на траки, римляни и византийци е било именно Пловдив. „Затова е правилно зам.-министърът на туризма с дейността си да стои тук. Ресорът „Туризъм” е сравнително малък и няма пречка той да бъде преместен в Пловдив от месец септември, уточни икономическият министър Делян Добрев. Това са около 30-40 души, които ще дойдат първоначално в Пловдив. Това, което искаме да покажем, е с цел развитие на алтернативните форми на туризъм, каза Добрев.

Според него именно с този акт правителството показва, че прави стъпки в тази посока, защото Пловдив е сърцето на алтернативните форми на културния туризъм. Наследството, което са оставили тук траките - всички гробници са на една крачка. Тук съществува и селски туризъм, и религиозен туризъм по Стара планина, тук е Долината на розите, всички спа курорти са наоколо. „С това действие ние показваме, че ще хвърлим усилия в развитието на алтернативните форми на туризъм, без, разбира се, да пренебрегваме и масовия турист”, каза министър Добрев.

Предвижда се отделни дейности от Министерството на земеделието и храните също да бъдат преместени в Пловдив, съобщи премиерът Бойко Борисов. В града има пет института, свързани със земеделието – по тютюн, овощарство, лозарство, Стопанска академия, хранителен университет.” В Пловдив е банката с кадри за селското стопанство, уточни премиерът. Затова в София остават Фонд „Земеделие” със зам.-министъра по земеделието, който отговаря за фондовете, а министърът на земеделието с дейностите му ще ги изместим, каза Борисов. Това ще се случи плавно във времето.

Премиерът съобщи, че се предвижда Агенцията по лозата и виното също да бъде преместена в Пловдив и на още поне 10 агенции ще бъде търсено подходящо място по регионите. „Агенцията по рибарство няма място в София. Нейното място е във Варна. В Пловдив ще бъдат преместени и някои от дейностите на НКЖИ.”

Премиерът акцентира на това, че се местят дейности, а не цели министерства, защото в противен случай трябва да се промени законът.

Бойко Борисов намери време и за почивка. Той пи кафе в центъра на Пловдив в компанията на част от министрите, областния управител на Пловдив Здравко Димитров и кмета на града Иван Тотев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase