Мая Манолова Снимка: БСП

Неочакван порив за работа буквално до посред нощ обзе родните депутати. Вече втори ден те обсъждат и гласуват на второ четене текстовете от спорния законопроект за отнемане на незаконно придобито имущество.

Днес народните представители решиха парламентът да работи до 23.30 ч. Предложението направи председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Опозицията възрази на направеното предложение и червеният депутат Румен Петков поиска прегласуване.

"Прави впечатление, че вносителят не гори от ентуасиазъм по този законопроект, защото през цялата дискусия взе отношение два пъти, и то процедурно. Замахът да работим до 23.30 часа прави парламента за смях. Ако целите това, постигате го", каза Петков.

Още по темата

"Смешно е такъв закон да се приема през нощта, при положение че няма основание. Ако планирате предсрочни избори, използвайте случая да ни уведомите", обърна се към управляващите колежката му Мая Манолова.

След прегласуване "за" искането гласуваха 100 души, 22 бяха против, а един се въздържа.

За четири часа разгорещени дебати по всеки член - депутатите приеха само чл. 2 и чл. 3 от законопроекта, който се състои от общо 113 члена. И вчера депутатите вървяха с подобно темпо. След четири часа спорове те харесаха единствено заглавието на проектозакона и първия член от него.

"ГЕРБ стимулира доносниците с предложението за използване на анонимни сигнали от граждани", каза по време на дебатите червената депутатка Мая Манолова.

Според нея няма никакво обяснение как текст, който е отпаднал при първо четене, се появява отново при второ четене на разглеждания законопроект.

"Бедата е, че чувството за реваншизъм, отмъстителност и репресия на управляващите вече се подкрепя от институционални и законови механизми. Управляващите няма да се отнема имущество от престъпления или незаконна дейност. Те ще правят други неща, нямащи нищо общо с чувството ни за справедливост", категорична е Мая Манолова.

Тя допълни, че по този начин законът, предлаган от ГЕРБ, ще позволява конфискация на имущество на хора, нямащи нищо общо с конкретно извършено престъпление.

Манолова бе категорична, че предлаганият от управляващите закон е пълен с правни и законодателни абсурди и в този си вид няма да се приеме от нито една европейска държава.

"В цял свят подобни закони са насочени не срещу обикновения човек, а срещу организираната престъпност. В България обаче ГЕРБ искат да наложат доносничеството, репресиите и реваншизма, а не справедливостта", възмути се Мая Манолова.

Колегата й Михаил Миков отбеляза, че когато депутатите от ГЕРБ призовават за "възстановяване на чувството за справедливост", по-добре да премахнат паркинга на НС в центъра на София.

"Вижте на какъв език говорите, господа управляващи. Затова никой не ви вярва. Вместо да призовавате за справедливост, по-добре премахнете паркинга пред НС. Този паркинг е най-големият дразнител на центъра на града, а премахването му ще възвърне поне малко чувството за справедливост на гражданите", отбеляза Миков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase