Снимка: архив, Impact Press Group

Няма да подкрепим рокадите в правителството, казва в интервю за "Труд" Иван Иванов, депутат от "Синята коалиция". "Притеснени сме "тежката артилерия на ГЕРБ" да не се окаже черешово топче, което няма и да гръмне", посочва Иванов. В отговор на въпрос депутатът коментира оставката на Трайков:

"Преди всичко ще кажа, че правителството и Бойко Борисов очевидно не се справят с кризата и премиерът търси спасителен ход чрез смяната на министрите, за да чисти имиджа си. Опита и да изпере решението си през партия ГЕРБ. Едва ли ще се получи - кризата, вместо да се отдалечава, още по-силно притиска и гражданите, и бизнеса, и държавата. И отговорността за това е на премиера заради обещаните, но неосъществени антикризисни мерки" посочи Иванов. 
 
"Що се отнася до конкретните причини за отстраняването на министър Трайков - те са още мистерия. Ясно е само, че официалните обяснения на Бойко Борисов се оказаха напълно фалшиви. И той, и Цветан Цветанов излъгаха и това възмущава хората. Докато министър Трайков звучи искрено и честно. Разбра се, че не случилото се в Катар е причината за оставката - вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че е знаел за нея, преди да се проведе въпросният провален бизнес форум", допълни той. 
 
"Когато внасяме скъп газ, няма как парното да е евтино" е заглавието над интервю в "24 часа" с Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Според обявения доклад за цената на газа поскъпването е близо 13 процента.
 
По думите на Семерджиев увеличението на цената няма как да е по-ниска по няколко причини: "Увеличи се много съотношението долар-евро, втората причина е трайното увеличение на цените на алтернативните на петрола горива. Третата е, че намаляват количествата природен газ от местен добив и увеличението на цената му. Поне от данните, които ни е дал "Булгаргаз".
 
Предстои и 10 процентно поскъпване на парното, но според Семерджиев то не е шоково. "В много от държавите около нас повишението е между 25-30 процента", посочва още той. Електроенергийните компании обявиха предложенията си за поскъпването на тока. Ако бъдат уважени всички искания по веригата от централите през НЕК до енергото, 1 киловатчас би поскъпнал с над 30 процента, но това няма как да стане, категоричен е Семерджиев. "Нашата реалистична прогноза е увеличение с 10 на сто, дори ще се помъчим да е под 10", посочва председателят на комисията. 
 
Шопската салата да се прави само от български домати, краставици, лук, сирене и магданоз, предлагат специалисти, пише "Телеграф". Това ще е условието към ресторантите и кръчмите, които я предлагат. България ще бъде разделена на 9 региона според това какво готвим и какво ядем. Страната вече ще има и кулинарна карта, в която ще има разделение според баницата, лютеницата и капамата. 
 
Шопската салата се оказа вкусен продукт на комунистическия пиар, а не изконна българска храна, както вярва нашенецът, допълва по темата "Труд". "Шопската салата е направена някъде през 50-те години на миналия век от тогавашната държавна фирма "Балкантурист", разказва Мария Маркова от Института по етнология на БАН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase