Делян Добрев Снимка: Impact Press Group

 "Ще дам газ на икономиката", обещава в интервю за "Труд" бъдещият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Според него най-тежкият ресор е енергетиката.

"Ще търсим всички заедно отговор на тежките въпроси в областта, но мисля, че трябва да се съсредоточи много по-голямо внимание върху сектора на икономиката и по отношение на оперативна програма "Конкурентоспособност". Там трябва да хвърлим огромни усилия тази година за усвояването на средствата", смята Добрев, който поема поста на Трайчо Трайков. 

Другите два приоритета, по които ще работи той, са грижа към чуждестранните инвеститори и секторите с висока добавена стойност, плюс предприятията, които изнасят продукция, грижа към малките и средните предприятия. 

"Решението за "Белене" е много трудно. То ще бъде взето едва след като се претеглят всички факти. И то няма да бъде взето на тъмно. И няма да бъде решение само на правителството, а информирано решение с участието на Народното събрание и обществото", заявява в интервю за "24 часа" Делян Добрев. 

Още по темата

Десислава Атанасова, която е номинирана за здравен министър, посочва в интервю за "Труд", че демонополизацията на НЗОК е сериозна стъпка, за която са необходими широк обществен дебат и консенсус. "Винаги съм била на мнение, че конкуренцията на пазара води до по-добро качество на лечение. Но за да се реализира тази промяна, трябва да има консенсус между всички политически партии", отбелязва Атанасова.

Тя уверява, че има ясна визия какви промени ще предложи в Закона за здравното осигуряване и в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. "Мога да поема гаранции, че институциите - министерство, каса, здравна комисия и парламент, ще работят в пълен синхрон", заявява пред "24 часа" Десислава Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase