Лявата Плугчиева става посланик в Швейцария. Снимка: Булфото

Народният представител от БСП  Меглена Плугчиева е предложена за посланик на България в Швейцария, съобщиха от Министерство на външните работи.

Бившият вицепремиер в кабинета "Станишев", отговарящ за усвояването на еврофондовете, ще наследи на поста Атанас Велчев, бивш служител в отдел "Протокол" на президента Георги Първанов.

Велчев е един от четиримата дипломати, които заведоха дела срещу Външно министерство, защото бяха обявени имената им като работили за бившата Държавна сигурност.

Още по темата

Върховният административен съд вече отмени заповедите, с които външният министър прекрати задграничните командировки на посланиците в Холандия, Сърбия и Гърция – Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов. Делото на Велчев обаче още не е гледано от съда.

Правителството реши днес да предложи на президента Росен Плевнелиев и други 6 нови кандидати за посланици.

Петима от предложените са кариерни дипломати: за мисията ни в Бразилия – Чавдар Николов, Грузия – Пламен Бончев, Швеция - Светлан Стоев, Аржентина - Максим Гайтанджиев и Полша – Василий Такев.

Таня Димитрова, областен управител на област Ямбол, е предложена да ръководи дипломатическата ни мисия в Хърватия.

"Тези държави са важни както във външнополитическо отношение, така и като икономически и културни партньори на България", аргументират предложенията си за посланици от МВнР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase