Марк Рюте. Снимка: архив, Reuters

Трябва ясно да кажа, че не сме против приемането на България и Румъния в Шенген, но искаме абсолютни гаранции, че критериите за членство в зоната са приложени на място. Това заяви премиерът на Холандия Марк Рюте на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Искаме положителни доклади по Механизма за сътрудничество и оценка, които да покажат, че се прави всичко необходимо за прилагането на критериите за Шенген. Досега това не се е случило - има напредък, но той не е достатъчен, добави Рюте.

Холандия остава единствената страна, която се противопоставя на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Не съм съгласен с много от становищата на премиера Рюте, но той умее да защитава позициите си добре, заяви Шулц. Съобщих на премиера, че позицията на ЕП е в подкрепа на това разширяване, защото е редно, след като двете страни изпълниха критериите, допълни той. Не трябва да бъдат добавяни допълнителни изисквания, коментира Шулц.

Още по темата

Двамата са обсъдили сайта Партията на свободата, който прикани холандците да внасят оплаквания от граждани на страни от Централна и Източна Европа. Обединихме се около мнението, че този сайт не изразява позицията на правителството в Хага, както и че правото на свободно движение е една от основните свободи в ЕС, отбеляза председателят на ЕП. Осъждаме сайта, бяхме шокирани, трябва да се борим с подобни прояви на ксенофобия и расизъм, добави Шулц.

Подчертах, че сайтът не е свързан с правителството, както и че подкрепяме европейските закони, позволяващи миграцията на източноевропейците, заяви Марк Рюте. Не коментирам всяка инициатива на Партията на свободата, допълни той, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase