Снимка: БТА

Правителството осъществява мащабна кампания срещу президентската институция, заяви предишният държавен глава Георги Първанов.

Той определи сформираната временна парламентарна комисия за проучване на дейността на президентската институция като неистово желание за реванш от страна на премиера Бойко Борисов срещу политическите му опоненти.

Днес бе първото заседание на комисията, чието създаване бе инициирано от депутата от РЗС Яне Янев, който пое и председателското място в нея.

По думите на Първанов парламентарна комисия е опасен прецедент, който противоречи на Конституцията на България.

Според него управляващото мнозинство се опитва да дискредитира институцията и да разруши нейния авторитет. Първанов смята, че ГЕРБ упражняват грубо вмешателство в правомощията на президентството.

Още по темата

”Атаката е насочена срещу мен и бившия вицепрезидент Ангел Марин, но по логиката на мнозинството подобен натиск може да се оказва и върху сегашния президент”, заяви Първанов.

Според него анкетната комисия е един правен абсурд, който няма да има никакъв резултат. Предишният държавен глава я определи като чиста пропаганда, която цели да изкриви общественото мнение. Той допълни, че тази комисия не може да доведе до преразглеждане на указите на президентството.

Първанов заяви още, че неслучайно за председател на въпросната комисия е избран депутатът от РЗС Яне Янев, който е известен с ”политическата си последователност”. Той допълни, че наблюдаваме едно “яневизиране“ на управляващото мнозинство.

Първанов за пореден път припомни, че всички президентски укази за помилване или опрощаване на несъбираеми задължения се преподписват съответно от министъра на правосъдието или министъра на финансите.

”Това преподписване не е само формално, то е акт на споделена политическа отговорност”, обясни бившият държавен глава. Първанов каза още, че министерствата са имали пълната информация по случаите и са били напълно запознати с действията на президентството.

Той определи като груба форма на манипулация изкарването на данни за броя на помилванията в САЩ и Русия. Припомняме, че Яне Янев обяви, че Джордж Буш по време на управлението си има 180 помилвания, а Владимир Путин е помилвал общо 188 души.

Първанов обясни, че помилванията в тези държави се извършват главно от губернаторите и само по изключение от държавния глава. Той се зачуди и защо правителството не проучи и помилванията при неговите предшественици.

”А вие, господа управляващи, помилвате босовете на организираната престъпност”, обвини управляващите Първанов. Той обясни, че не може да разбере защо, след като цялото управляващо мнозинство знае много добре имената на лидерите на организираната престъпност, не предприема нищо срещу тях.

Бившият вицепрезидент Ангел Марин също засегна въпроса за връзката между организираната престъпност и управляващите.

На въпрос на Dnes.bg за мнението му по скандала с отнемането на българското гражданство на Константин Циганов той обясни, че неслучайно всички атаки срещу него и Първанов са в пълен синхрон между организираната престъпност и управляващото мнозинство.

Марин се зачуди дали правителството изпълнява поръчки на организираната престъпност или обратно. “Или пък са се хванали на едно хоро“, предположи Марин.

По думите му скандалът с Циганов няма да отшуми скоро и за него ще слушаме още дълго време. Той обясни, че още когато е стартирала процедура за отнемането на гражданството му, върху него е бил оказан силен натиск.

Марин каза, че различни хора постоянно са го притискали да оттегли указа си. Припомняме, че гражданството на Циганов е отнето през 2010 година с указ на Марин. Циганов е сочен за един от босовете на руските престъпни групировки в страната.

“Ние не сме ритали топка с Циганов и не сме се здрависвали с него“, заяви Марин. Той припомни случая с появилите се снимки на премиера Бойко Борисов, който играе мач с Константин Циганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase