Снимка: БТА

Шефката на НЗОК Нели Нешева сама си подаде оставката, след като преди часове премиерът призова депутатите си да се срещнат с нея и да я призоват да сдаде поста.

Оставката й стана факт след среща между нея и председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Нешева посочва, че напуска директорския си пост по собствено желание.

Още по темата

Мотивите й са два: създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации с раздадените бонуси на служители и членове на НЗОК.

Тя заявява още, че е работила напълно прозрачно и законосъобразно в НЗОК.

"В условията на тежко финансово положение аз и екипът ми съумяхме да осигурим редовни плащания към изпълнителите на медицинска помощ и не допуснахме дестабилизация на системата", пише тя в мотивите си.

Скандалът с Нешева избухна преди два дни, след като сини депутати изнесоха данни как служителите на касата си поделили за миналата година бонуси за 2 млн. лева.

Тогава депутатът Димо Гяуров пресметна, че шефката на НЗОК е прибрала 30 бона, а заместничката й Мариана Василева - 22 хиляди лева.

Вчера на специална пресконференция Нешева отхвърли твърденията на Гяуров, но обяви че все пак е получила бонус - едва 12 156 лв.

"Аз оценявам служителите си, аз оценявам екипа си. Аз оценявам труда на всички хора, които застанаха зад мен. Аз оценявам загубата на лично време, на спокойствие. Аз оценявам цената на здравето, което лично аз съм дала и предполагам екипът. Всеки ден аз съм си тръгвала оттук в 8 часа", с назидателен тон обясни вчера шефката на Касата защо тя и служителите й заслужават бонуси.

Днес тя се извини за тона си, но явно това не е било достатъчно, защото примерът поиска оставката й.

Нели Нешева бе избрана за за директор на Националната здравноосигурителна каса в края на април 2010 г. на мястото на Жени Начева.

Предшественичката й бе отстранена от съда, след като прокуратурата й повдигна две обвинения за длъжностни престъпления.

Преди да оглави НЗОК Нешева бе главен секретар на Министерството на здравеопазването. По време на кметуването на Бойко Борисов тя беше директор на дирекция "Здравеопазване" в Столичната община, преди това е работила във фармацевтични компании.

Била е акушер-генеколог в "Трета АГ болница" в София, както и лекар-ординатор в Трета градска болница и в районната болница в Ботевград.

Нели Нешева е член е на сдружението "ГЕРБ" от 2006 г., както и учредител на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase