Лазар Груев. Снимка: архив, Булфото

Диалогът между институциите трябва да се води държавнически и мъдро. Три години поред повтарям, че институциите трябва да си взаимодействат при ясно разграничение по Конституция, каза председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев пред bTV.

Съдим тези, които МВР хваща и разследва, а прокуратурата повдига обвинения, каза Груев и обясни, че когато съдът освободи някого, това не означава "невинен", нито пък задържането означава "виновен".

От неотдавнашна статистика става ясно, че са осъдени 2200 души от делата с обществен интерес, а само 30 са оправдани, отговори Груев, запитан защо са осъдени малко хора от организираната престъпност.

Съдът работи при огромен натиск, под огромно напрежение и с огромна натовареност, нормално е да има и пропуски, посочи още Груев.

Още по темата

Той се обяви за умерен оптимист за отпадането на мониторинга от ЕС. Иска ми се да съм оптимист и за Шенген, каза съдията.

Има определени проблеми и неща, които трябва да свършим, но не трябва да се държим като ученик, счупил стъклото с топка, който чака учителката да му размаха пръст, посочи Лазар Груев във връзка с публикувания тази седмица пореден доклад на Европейската комисия.

По повод делото за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, Груев коментира: Жалко е, че се стига до такива дела и че има поводи за тях. Той посочи, че Европейската асоциация на съдиите констатира, че "необоснованите нападки на министъра на вътрешните работи към съда заплашват независимостта на съда и създават огромно напрежение върху отделния съдия".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase