Снимка: архив, БТА

От СДС предлагат да се отмени решението за спиране на проучването и на добива на шистов газ. Това съобщи на пресконференция на Градската организация на партията депутатът от "Синята коалиция" Лъчезар Тошев.

Сините настояват правителството да внесе доклад, в който да се представи оценка на прилагането на технологията хидрофракинг  (хидравличен удар) досега, и да се види има ли вреден ефект върху екологията и здравето на хората, каза Тошев.

Той  уточни, че  тя е прилагана 50 години в страната ни. От партията обаче настояват Министерският съвет да се въздържа от даването на решение за добив на шистов газ, докато не се реши въпросът със закон..

Иван Сотиров от Градската организация на СДС посочи, че в краткия дебат по този въпрос няма нито един сериозен аргумент да не се направи проучване за това какви залежи на собствено гориво има страната. Той добави, че въпросът е геополитически.

Още по темата
 Общинският съветник Владимир Кисьов попита защо не се представят пред обществеността писмата на минно-геоложкия институт за използването на тази технология в България.

Той допълни, че сините съветници в София ще се обявят категорично против увеличаването на цените на парното отопление, докато правителството на ГЕРБ и народните представители не вземат мерки за едно безопасно и нормално проучване на енергийните залежи в България.

Кисьов добави, че трябва да се търсят диверсификация и алтернативи на енергийните източници, посочва БТА.

В края на миналата седмица лидерът на ДСБ Иван Костов също поискаха вдигане на мораториума, наложен от парламента.

Премиерът Бойко Борисов обаче беше категоричен, че решението няма да бъде преразгледано, докато обществото не бъде убедено, че технологията е безвредна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase