Снимка: БТА

Създаването на анкетна комисия от ГЕРБ за разследването на случая „Мирослава“ е бутафория, която цели да прикрие истината.

Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов пред Нова телевизия по повод острите спорове в парламента вчера, когато беше отхвърлено предложението на опозицията временната анкетна комисия да бъде структурирана на паритетен принцип.

В крайна сметка управляващите си приеха тяхното предложение и комисията ще бъде оглавявана и доминирана от представители на ГЕРБ.

Иван Костов изрази съмнения, че в отвличането и убийството на Мирослава от Перник може да е замесена полицията.

Още преди разкриването, че момичето е отвлечено и убито, сестра й Елеонора обяви, че е получила обаждане от Мирослава в деня на изчезването си и казала: "Отвлечена съм, има замесени полицаи, моля те спаси ме!".

Още по темата

"Аз имам подозрението, че по някакъв начин е вярна тезата, че полицията стои зад убийството на Мирослава", заподозря съпредседателят на "Синята коалиция", подкрепяйки тезата на журналисти.

По думите му има много въпроси, които висят в публичното пространство и на които трябва да бъдат дадени отговори по случая. 

"Защо, след като е бил задържан Стойчо Стоев, не му е било отнето оръжието? На какво основание той е имал оръжие? Защо не се работи по версията, че е замесена полицията? Как е възможно да се приеме версия, че се отвлича човек, а пък се рекетира друг, който не е свързан с него кръвно?", попита лидерът на ДСБ.

Той се учуди още как може да се отвлича човек и да се убива веднага, а да се чака откуп. 

"Има журналисти, които твърдят, че Стоев е влязъл на огледа без белезници. Ще поискам да бъдат дадени отговори и на такива въпроси. И ако комисията не е бутафорна, тя ще отговори на всички тези въпроси", смята Костов и добави:

"Излъчване на комисия, за да контролира изпълнителната власт на ГЕРБ, е много нелепо нещо. Това, което породи недоверие е, че те създават временна анкетна комисия, която да няма право да разследва".

Иван Костов изрази и дълбокото си разочарование от вътрешния министър Цветан Цветанов, който свърза лидера на ДСБ с делото "Октопод".

"Г-н Костов, наблюдавайте внимателно процеса, който тече по линията на „Октопод”-а, защото един от основните свидетели по това дело лично ви е сезирал със жалба за това, което е причинено на него и семейството му, и вие не сте го защитили", каза Цветанов от парламентарната трибуна миналата седмица.

Костов определи твърденията му като нагла клевета. Командира обаче подчерта, че знае, че вече трети свидетел твърди за връзка между президента Георги Първанов и Алексей Петров, и тези показания са оставени без последствия.

"Знам и друго, че в Комисията по контрол на ДАНС бяха разпитани всички, свързани с издигането на Алексей Петров като ключов служител в ДАНС. Ако един човек, срещу когото има такива тежки обвинения, е бил назначен в ДАНС, това означава пускане на вълка в кошарата", каза Иван Костов.

Той беше категоричен, че Петров е назначен в ДАНС от някой, който стои на по-високо ниво от председателя Петко Сертов. "Протекцията е дошла отгоре", отсече Костов.

На въпрос дали протекцията е дошла от премиера, Костов вметна, че може и да е от президента. 

"Има хора, които, ако бъдат разпитвани под клетва, ще трябва да кажат кой им е повлиял за назначението на Алексей Петров", посочи той.

Синият лидер заяви още, че бившият главен прокурор Никола Филчев очевидно лъжесвидетелства по делото "Октопод".

"Партнирането ми с него се изразяваше в изпращане на сигнали и завеждане на дела срещу тези, за които са били сигналите", подчерта той.

Иван Костов отрече, че Филчев е негово назначение. Той бил назначен от ВСС, който е назначил и сегашния главен прокурор Борис Велчев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase