Снимка: БТА

Миньорите в мини "Марица-Изток" са едни от най-добре платените хора, работят много добре, създали сме условия да работят много добре, коментира миньорската стачка премиерът Бойко Борисов в Русе.

"Надявам се с ръководството да се разберат колко още повече да им платим. И, разбира се, да направят една стачка срещу Ковачки, но водени от синдикатите", добави Борисов.

Още по темата
Да видим обаче лидерите на синдикатите как ще водят стачка срещу Ковачки, който умишлено години наред заради "Брикел" е приел, че ще работи 20 000 часа, няма да инвестира и след това ще затвори предприятието, каза още премиерът.

Той допълни, че благодарение на личните му усилия там работят още 2500 души.

"Те отдавна трябваше да са без работа заради Ковачки. И тези лидери, които сега са там, при тях, в момента, да излязат и да поведат митинг срещу Ковачки. По същия начин, както искат нашата оставка, да посочат истинския виновник за "Брикел". Тогава аз ще кажа "Поклон до колене!" на тези синдикати", заяви премиерът.

Бойко Борисов бе категоричен също, че режим на тока няма да има, въпреки че вече седми ден продължава стачката в "Мини Марица-Изток".

По данни на ръководството на мините досега въгледобивното дружества е претърпяло загуби в размер на близо 8 млн. лева.

Добивът на лигнитни въглища беше прекратен в 20.00 часа в неделя заради обявяването на ефективната безсрочна стачка на миньорите.

Работниците настояват да получат по 1000 лева допълнителен бонус за високи производствени резултати, както и за подобряване условията на труд и обновяване на минното оборудване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase