Снимка: БТА

Започналата вчера вечерта ефективна стачка на работещите в „Мини Марица-изток“ ЕАД продължава и утре. Днес преговори по исканията на синдикатите за изплащане на допълнителни възнаграждения не са водени. Това казаха за Investor.bg представители на синдикатите и на ръководството на дружеството.

„Синдикатите имат желание за постигане на споразумение, но днес нямаше преговори по същество с ръководството, а единствено по въпроса за извършване на някои неотложни ремонтни дейности“, коментира за Investor.bg председателят на синдикалната организация на КНСБ в мините Валентин Пенев. Той заяви, че стачката ще продължи до постигане на приемливи за работещите в дружеството договорености.

По данни на синдикатите, през изминалата нощ, са стачкували 95% от заетите по това време, а днес стачкуващите са 92% от работещите на смяна, т.е., в ефективните стачни действия са се включили 2370 работещи в дружеството.

„Стачкуващите изразяват огромно недоволство от организацията, щатните разписания и заплащането на техния труд. Те искат модерно оборудване и техника, достатъчно резервни части и необходимия брой хора за различните дейности, за да може да се работи съобразно технологичните изисквания за безопасност“, се казва в изявление на стачкуващите.

Днес представители на ръководството на „Мини Марица-изток“ коментираха единствено, че стачкуващите са всъщност 79% от заетите, т.е. по-малко от обявените от синдикатите.

„Най-доброто решение в момента е двете страни незабавно да продължат преговорите. При взаимни компромиси ще се стигне до удовлетворително решение и за двете страни, без дружеството да търпи финансови загуби“. Това коментира за Investor.bg бившият зам.-министър на енергетиката Илко Йоцев.

Той допълни, че миньорските синдикати са запознати в детайли със спецификата на миньорския труд и необходимостта от инвестиции в мините.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase