Снимка: БТА

Президентът Георги Първанов най-вероятно ще наложи вето на промените в Кодекса на труда, които засягат критериите за представителност на работодателските организации.

Това стана ясно след срещата на представители на бизнес организации с президента Георги Първанов. 

С измененията Българската търговско-промишлена палата се изключва от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Промените бяха претупани", коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Постигнатите текстове са в резултат на компромиси между взаимноизключващи се предложения и в много случаи те имат вътрешни противоречия и не са съвършени, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"Необходимо е кризисно законодателство като увеличаване на лимитите за работа при намалено работно време, увеличаване на допустимите срокове за неплатен отпуск и програма за включване на човешките ресурси в подкрепа на бизнеса за задържане на заетостта", заяви след срещата зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Още по темата

Според оценката на бизнеса икономиката ни се забавя. 

"Очакванията ни за следващата година са, че ръстът на БВП ще бъде от порядъка на 1,5%. Тенденцията е влошаваща се, т.е. всяка следваща прогноза е по-лоша. Очакваме бърза политическа реакция, ако тази тенденция на влошаване се засили и ускори", посочи Бранков.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase