Снимка: Reuters

От 1 юни 2012 г. да бъде въведена пълна забрана за тютюнопушенето на закрити обществени места, реши единодушно днес правителството.

В решението на министрите е записано, че по изключение пушачите ще могат да палят цигари, но само в обособени помещения на летищата.

Забраната ще бъде като подарък за децата в България на техния празник, коментира премира Бойко Борисов.

"Датата 1 юни не е избрана случайно, тъй като тогава настъпва летният сезон и ще се даде възможност собствениците на заведенията да могат да се адаптират", каза той и припомни, че правителството е предложило промяната още преди две години като толерантно е дало гратисен период на ресторантьорите да се приспособят.

Ако предложението на кабинета мине и през парламента, то от средата на догодина пушенето ще бъде забранено и в дворовете на училищата, детски градини и ясли.

Още по темата

Като аргумент за мярката министрите посочват: тютюнопушеното вреди на здравето, цигарите са основен фактор за много заболявания и в тях се съдържат над 4000 вредни вещества, сперматозоидите на мъжете, които пушат, са по-податливи на генетични дефекти и намаляване на потентността.

Още вчера, след като представи идеята си за забрана на цигарения дим, здравният министър Стефан Константинов обеща, че ще поведе битка хората в България да бъдат по-здрави. 

В момента у нас действа частична забрана на тютюнопушенето, като за целта в заведенията трябва да има обособени зони за пушачи и непушачи.

Днес министрите записаха още, че въвеждат и строги мерки за ограничаване употребата на енергийни напитки от деца.

В бъдеще те ще бъдат забранени за продажба на всички до 18 години, забранява се и рекламата им. Мотивът: питиетата имат високо съдържание на кофеин. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase