Снимка: архив, БТА

Бюджет 2012 мина на първо четене в парламента със 127 гласа "за", 82 "против" и без въздържали се. Проектът беше подкрепен от депутатите от ГЕРБ, РЗС, един от Атака и останалите независими, които присъстваха в залата.
Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция и Атака се обявиха срещу бюджета на управляващите. Дебатите в Народното събрание преди гласуването продължиха около шест часа. 

При представянето на бюджета за догодина в пленарната зала финансовият министър Симеон Дянков предупреди, че вероятността за нова рецесия в Европа е голяма и всички очаквания за 2012 г. са променени в посока надолу.

В закона е заложено икономическият растеж догодина да бъде 2,9 %, а дефицитът – 1,3 на сто от БВП. Очаква се хармонизираната инфлация в края на годината да бъде 2,8%, а средната за периода – 3,2%.

От ГЕРБ бяха категорични, че Бюджет 2012 не бива да става залог на партийни интереси и интриги. Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев посочи, че най-важният закон на държавата се приема при изключително напрегната в икономическо и политическо отношение обстановка в Европа и в света. При изготвянето на бюджета най-важната цел била гарантиране на икономическата стабилност.

Още по темата
От опозицията обаче се обявиха твърдо против бюджета. "Финансовата стабилност е важна, но когато се обърне в самоцел, убива реалната икономика“, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според ДПС проектобюджетът е нереалистичен и кабинетът или трябва да го изтегли, или да го ремонтира основно между първо и второ четене. Лидерът на Атака Волен Сидеров отбеляза, че заложеният ръст от 2,9% е нереален.

Според Синята коалиция не само кризата ще продължи, но доходите ще падат и бедността ще се задълбочи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase