Валери Димитров. Снимка: Булфото

Сметната палата не завери годишния финансов одит за 2010 г. на Министерството на земеделието и храните, обяви на пресконференция председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.

За пръв път ведомството представя информация от годишните одитни доклади на публичните институции. Новият регламент влезе в сила с поправките в закона за Сметната палата от тази година. Досега това не беше задължително.

В земеделското министерство основният проблем е, че липсват информация и отчетност за хидромелиоративните съоръжения, отбеляза председателят на Сметната палата.

„Тези активи са огромни по размери и стойност, а не са инвентаризирани и осчетоводени. Тази работа едва сега започва, министърът на земеделието и храните пое ангажимент, че до средата на следващата година ще завърши този процес“, посочи Димитров.

Според него е имало и умишлено изтриване на цялата база данни при прехвърлянето на дейността от агенция в дирекция.

Освен на земеделското министерство, одити са направени на 172 институции, от които 94 общини, 36 държавни висши учебни заведения, а останалите са министерства и ведомства, отчетоха се от Сметната палата.

„Над 27 процента от заверените одити са с резерви“, каза проф. Димитров.

Министерствата влизат в този процент. Те са получили заверки или с обръщане на внимание, или с резерви.

Особено одитите на МС, МВР, МОСВ, МО, МТИТС, МТСП, Министерството на физическото възпитание и спорта, уточни проф. Валери Димитров.

„Основните ни забележки са, че не са отразявани във финансовите отчети всички активи, не е извършвана изобщо или е извършвана частична инвентаризация, а без нея нямаме увереност, че има налични активи“, коментира той.

Това по думите му повишава рязко риска от разпиляване и престъпно посегателство спрямо държавното имущество.

"Според разпоредбите Сметната палата не може да налага санкции при откриване на подобни проблеми, а само да информира отговорните ръководители, за да бъдат отстранени лошите счетоводни практики", обясни Цветан Цветков, заместник-председател на ведомството.

Според ръководството на палатата с публичното оповестяване на резултатите от одитите всички институции ще са мотивирани в по-голяма степен за отстраняване на грешките.

„Занапред Сметната палата ще извършва и текущ контрол – на всеки три месеца одиторски екипи ще проверяват финансите на публичните предприятия и ще им помагат да отстраняват грешки“, посочи Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase