Сергей Станишев Снимка: архив, БТА

БСП ще иска касиране на президентските избори, обяви лидерът на партията Сергей Станишев.

Според юристите на левицата има достатъчно законови нарушения и противоконституционни действия, които дават основание изборът на държавен глава да се оспорва пред Конституционния съд.

За целта трябва да се съберат подписите на 48 депутати, които да внесат искане в Конституционния съд. Такова намерение обяви скоро и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

БСП ще проведе консултации с всички политически сили в парламента, които споделят тяхното мнение за провеждането на изборите.

Още по темата

Станишев отново подчерта, че по време на изборите е имало манипулации, и цитира социолози, според които контролираният вот е бил 10-15%. В една четвърт от общините различни политически сили оспорват резултатите на местния вот, каза Станишев. От левицата са поискали касиране на изборите в 18 общини в страната.

От БСП определиха бюджета за 2012 на управляващите като бюджет на мизерията и продължаващото обедняване. По думите на лидера на социалистите страната ни за трета поредна година ще има крайнодесен бюджет, който прехвърля тежестта от кризата върху обикновения българин.

"Трета поредна година не се планира увеличаване на доходите, не се предвижда дори индексация. Докато управляващите се изживяват като хирурзи на болен и си правят експерименти върху тялото на болния, той просто може да не издържи и да почине. Става дума за българските граждани, които едва свързват двата края", предупреди Станишев.

Инфлацията за трите години управление на ГЕРБ ще достигне около 14%, прогнозира той. Според него потреблението ще продължава да се свива, а заложените в бюджета приходи няма как да се съберат.

"В същото време парите за научни изследвания се намаляват, което не се прави никъде в ЕС, посочи Станишев. "Няма да подкрепим този бюджет. Ще предложим алтернативен бюджет в парламента", обяви лидерът на БСП.

Според червения депутат Корнелия Нинова Бюджет 2012 узаконява сивата икономика и контрабандата.

"Заложен е ръст на БВП от 2,9 на сто и увеличена данъчна тежест, а приходите падат. Няма никаква логика, освен една – разликата да отива в сивия сектор", каза Нинова.

Тя изтъкна, че се предвижда инфлация от 2,8%, а същевременно доходите са замразени. "Няма числа в бюджета, които да показват повече пари за доходи. Предвидени са само 3,4% повече за пенсии, но те са за нови пенсионери през 2012 г. и за повишаване на вдовишките пенсии", допълни депутатката.

Според нея управляващите са излъгали земеделските производители, тъй като са им дали с 200 млн. лева по-малко от обещаното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase