Снимка: архив, Булфото

Стига да има средства, трябва да се започне вдигането на най-ниските пенсии на хората, които в момента са икономически затруднени.

Това каза след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество шефът на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. 

Бюджетът не е бездънна бъчва, каза той.  "Да се започне с вдигане на най-ниските пенсии и докъдето стигнат парите. Дай Боже, да стигнат за всички", съветва той. 

"Става въпрос за пенсиите на нашите родители, които са си изработили своето", добави Симеонов. 

В същото време от палатата са против административно увеличение на заплатите и минималните осигурителни прагове под каквато и да е форма.

"Там трябва основен критерий да бъде производителността", аргументира се Симеонов.

Той отбеляза, че няма нищо против вдигането на пенсионната възраст на 63 години за жените и 65 години за мъжете и даде за пример собствената си организация, където работели пенсионери.

"Имаме хора с прекрасен капацитет, възможности и квалификация. Продължаваме да използваме техните възможности и квалификация и след пенсионирането. Голяма част от директорите в палатата през последните 2 години се пенсионираха, но остават на работа. Имам служител, който е над 80 г.  и продължава да работи, защото знае перфектно 3 езика", разясни ситуацията в БТПП Симеонов.

Според организацията вдигането на пенсионната възраст се случва по цял свят и не е изключение само за България.
На тристранката не е обсъждано вдигането на пенсиите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase