Снимка: БТА

Различните урни, в които избирателите трябва да пускат бюлетини за президент и за местна власт, объркват хората в малките населени места.

Това съобщиха от Института за социална интеграция (ИСИ), които са една от организациите, наблюдаващи за нарушения на изборите днес.

От рано сутринта в СИК №13 на варненското село Николаевка, община Суворово, гласуването било спирано няколко пъти. Оказало се, че бюлетини са пускани в урни не за съответния избор.

От Варненско има подадени сигнали и за агитация в изборния ден. На няколко метра от секцията в младежкия дом на град Провадия е закачен билборд на кандидат-кмет на община Варна. Сигналът е подаден в ОИК.

За подобно нарушение съобщават и наблюдателите на ИСИ от Габрово. От стаите на няколко секции № 33, 34 и 35 в едно от училищата в града се вижда ясно щабът на партия, който е украсен с десетки предизборни плакати. Сигнал за нарушението бил подаден още вчера, но плакатите все още не са отстранени.

Наблюдателите видели и агитация на избиратели пред четири секции в града. Всички сигнали са подадени в ОИК-Габрово.

В Сливенската община Мъглиж, с.Тулово, СИК № 4 е установено разпечатване на бюлетини през нощта и изборният процес е бил временно спрян, съобщават наблюдателите.

От лека кола с рег.№ СМ 39-27 ТМ до СИК в Спортна зала Смолян пък са раздавали пари. Образувано е досъдебно производство и случаят се разследва.

В ОИК-Ямбол е постъпил сигнал, че в СИК 32 са открити предварително подпечатани с два печата бюлетини.

От организацията съобщават, че гласуването в повечето СИК в страната става много бавно, има доста изнервени избиратели предимно от дългото време, което чакат да гласуват и някои вече се отказват.

Общо 353 наблюдатели от Института за социална интеграция и Фондация за Европейски прогресивни изследвания-Брюксел, започнаха наблюдение на изборния процес в 280 СИК в над сто общини във всички области на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase