Снимка: Архив Булфото

Европейската комисия е изпратила писмо до София, в което настоява да получи информация как страната ни прилага европейските директиви в енергийния и газовия сектор. Това съобщи пресофисът на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

В уточнение на повода за изпращането на писмото сътрудниците на комисаря посочиха, че до този момент София не е изяснила как прилага в българското национално законодателство европейските директиви в посочените сектори.

Още по темата

Говорителите на комисаря уточниха, че това е първа фаза от предприемане на наказателна процедура и за нея не е било съобщено по-рано днес, защото процедурата "писмо за формално известяване" обикновено не се оповестява. Те казаха това в отговор на въпрос защо тази информация не е била публикувана по-рано днес при представянето на пакета наказателни процедури срещу 24 от 27 държави в ЕС, където България не бе спомената.

ЕК обяви днес наказателни процедури срещу 18 държави заради монополи в газовия и електроенергийния сектор.
 
До началото на март всички страни от ЕС трябваше да приложат в законодателството си наредби за разделяне на собствеността на производствената дейност и доставката на енергия от преносните мрежи на тяхна територия.

Комисията реши днес да започне наказателни процедури срещу 17 страни в сферата на електроенергията и срещу 18 - в газовата сфера.

Процедурата предвижда налагане на глоби за държавите, които не съобразят националното си законодателство с европейските изисквания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase