Снимка: Reuters

Българската полиция влезе в посолството на Либия в София и изгони оттам дипломати от режима на Муамар Кадафи вчера вечерта,  след като в страната пристигна нов посланик, назначен от либийския Преходен национален съвет (ПНС), предаде Ройтерс. 

България, която е признала ПНС за законната власт в Либия, обяви четирима либийски дипломати за персона нон грата и предприе стъпки по експулсирането им в четвъртък, припомня агенцията.

"Дипломатите и техните семейства отказаха да напуснат и се наложи полицията да ги отведе от посолството. Те бяха отведени в полицейски участък, а оттам вероятно ще бъдат закарани в Агенцията за бежанците в очакване на експулсирането им", съобщи говорителка на българското външно министерство, цитирана от Ройтерс.

Тя не посочи колко дипломати са били отведени принудително от посолството. Полицията не коментира операцията, отбелязва агенцията.

Говорителката на българското външно министерство съобщи, че назначеният от ПНС нов либийски посланик в България е пристигнал в София и очаква да получи достъп до посолството.

Тепърва предстои той да представи акредитивните си писма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase