"България получи най-лошия си доклад по механизма за наблюдение и сътрудничество. Само министър-председателят и министърът на вътрешните работи го определиха като положителен", обявиха БСП в декларация.

Според левите мнението и на българските граждани, и на българската опозиция, съвпада с анализите и квалификациите на Брюксел.

"Правителството си остана с волята за провеждане на реформи, но ЕК в този доклад не можа да отчете съществени резултати", пишат червените и още:

"От два дни упорито премиерът се опитва да прехвърли отговорността за това върху съда и прокуратурата. За съжаление посланието на ЕК остана неразбрано. Повече от 10 пъти в доклада се споменава, че и малкото от успешните акции се дължат на съвместните действия на институциите.

Не бяха разбрани и сигналите от доклада на Европол за 2011 г. И тогава имаше радост в коментарите на управляващите, но в самия доклад тревожно нараснаха критиките за борбата с организираната престъпност и контрабандата.

Два са основните изводи от доклада – няма резултати от борбата с организираната престъпност, а битката с корупцията остана само в написаните стратегии.

Вместо това се появиха и нови тревожни акценти – натиск на изпълнителната върху съдебната власт и непрозрачно кадруване по високите етажи на съда. Не по-малко тревога буди повдигнатата отново тема за злоупотребата с евросредствата.

Колкото и да си затварят очите от управляващото мнозинство, критиките към реформата в полицията са достатъчно категорични.

Оценката на Европейската комисия е, че войната, която вътрешният министър поведе с прокуратурата и съда, наруши взаимодействието вътре в МВР и с прокуратурата.

БОРКОР се оказа тигър само на хартия", допълва в декларацията си БСП.

Коалиция за България настоява за сериозен анализ на проблемите, посочени в доклада.

"Не е достатъчно да се прочете, трябва и да се анализира. Всички публично трябва да признаем, че с прехвърляне на отговорност и заклеймяване не може да има мотивация за работа и резултати".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase