Снимка: БТА

Около 100 души протестираха пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма срещу новото повишение в цените на тока. Според протестиращите няма основания цената на тока да се увеличава въобще и тя следва дори да падне.

Сред исканията на протеста бе и разваляне на договорите на чуждите дружества, които са собственици на електроразпределителните предприятия. Мотивът е, че те укриват печалба, не изплащат дължимия дивидент на държавата и поддържат мрежата лошо.

Зам.-председателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов внесоха писмо с подробни мотиви до министър Трайчо Трайков. Двамата се срещнаха със заместник-министър Делян Добрев.  

Наскоро ВМРО предупреди за подготвяна приватизация на обособени части от енергетиката на страната – 30-процентовите дялове на държавата в електроразпределителните дружества, водноелектрическите централи и мрежата на 110-киловолтови далекопроводи. 

По този повод протестиращите символично прерязаха трикольорна лента, за да открият "лятната разпродажба на държавата". В този момент към сградата на министерството полетяха жълти монети. Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки иронично уточни, че запазва парче за „човека с лентите”.

Заместник-министър Добрев обаче отрече намерения за продажба на ВЕЦ-овете. Според него действително се обсъжда в далечна перспектива идея за пускане на борсата на част от електроенергийния системен оператор, но не става дума за контролен пакет акции.

По думите на зам.-министъра раздържавяването на миноритарните дялове в ЕРП-тата пък щяло да доведе до повишен контрол от страна на гражданите.

Според зам.-председателя на ВМРО Костадин Костадинов обаче подобно очакване е наивно, след като държавата дори не може да изиска от ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН дължимия дивидент в размер на десетки милиони левове годишно.

Костадинов повтори тезата на ВМРО, че евентуалното пускане на борсата на миноритарните държавни дялове от ЕРП-тата ще бъде на практика капитулация от страна на държавата. От години ЕРП-тата бавят дивидента на държавата за тези дялове.

И вместо държавата да се опита да си получи парите от дружествата, тя се кани да подари и остатъка, който има в тези дружества. Мислете в рамките на живота си, а не на мандата си, бяха думите на Костадинов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase