Кристалина Георгиева. Снимка: БТА

България ще може да разчита на 10-15% повече пари от еврофондовете след 2014 година, съобщи за БНР комисар Кристалина Георгиева. Късно снощи Европейската комисия одобри проекта за следващата финансова рамка – за периода до 2020 година.

България получава 10-15% увеличаване спрямо сумата, която имаме днес. Ще бъде изключително важно в следващите 18 месеца, когато вървят преговорите по бюджета, ние да докажем своята готовност да усвояваме фондове, така че предварителните цифри, записани в предложението на комисията, да станат реалност, посочи комисар Георгиева.

Комисията предлага и по-бързо изравняване на земеделските субсидии в старите и новите страни членки, което според Кристалина Георгиева може да увеличи преките плащания за селските стопани у нас със 70%. 30 на сто от субсидията обаче ще им бъде отпускана само при условие че развиват екоземеделие.

Въпреки искането на Великобритания, Германия и Франция за замразяване на евробюджета от 2014 до 2020 година, Европейската комисия предложи той да бъде увеличен с 1 процент.

Предвижда се част от необходимите допълнителни приходи да дойдат от нова форма на данък върху добавената стойност, който ще отива директно в Брюксел, както и от данък върху финансовите трансакции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase