Снимка: Булфото

Министърът на финансите Симеон Дянков отказа да даде информация към кои партии се прехвърлят субсидиите на независимите депутати с аргумента, че това са лични данни.

„Съгласно Закона за политическите партии независимите народни представители могат да подадат тайна декларация в Министерството на финансите към коя партия да се прехвърля полагащата им се държавна субсидия. На всяко тримесечие даваме справки къде отиват субсидиите за народните представители и там се виждат общите суми“, каза в парламента вицепремиерът.

"Кои депутати към коя партия са изказали принадлежност – това са лични данни, които зависи от самите народни представители дали искат да ги дадат или не", обясни той.

По думите му Министерството на финансите в случая просто изпълнява решенията, взети от предишното Народно събрание в Закона за политическите партии.

Дянков добави, че в момента парите следват депутата и това ще е така, докато не се промени законът.

Още по темата
Междувременно сините се надяват до края на деня да съберат по 48 подписа под предложенията си за одит на независимите от Сметната палата и за създаването на временна комисия за бюджетните партийни субсидии.

От кулоарите те се оплакаха, че ГЕРБ са отказали да подкрепят предложението за парламентарна комисия.

„Предложихме подписката първо на ГЕРБ, тъй като са член на ЕНП, както и ние, но днес отговориха, че не желаят“, заяви депутатът от „Синята коалиция“ Михаил Михайлов.

„И двете проекторешения ще бъдат предложени за подпис на всички парламентарни групи, включително и на независимите, тъй като въпросът е свързван с изчистването на имиджа на парламента“, добави колегата му Иван Иванов.

Той подчерта, че всички опити да се получи публичност каква партийна принадлежност са заявили независимите депутати, получавали категоричен отказ от държавните институции.

Иванов отхвърли тезата на Дянков, че не могат да се оповестят тези декларации, тъй като става въпрос за лични данни.

„Не са лични данни парите, които идват по линия на държавната субсидия“, заяви депутатът.

Сините припомниха, че са внесли и проектопромени в Закона за политическите партии за отпадане на възможността независимите да заявяват принадлежност към други политически сили.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов пък категорично отрече ГЕРБ да са отказвали подкрепа за създаването на временна комисия, защото все още очаквали от "Синята коалиция" да представят мотивите си, за да го разгледат.

„Искането за подписка, която Синята коалиция събира, не е решение на Иван Костов, а е решение на тяхната парламентарна група. ПГ на ГЕРБ заседава във вторник и тогава ще има решение дали ще подкрепим подписката или не“, обясни той.

Според Николов този въпрос не е толкова належащ, за да бъде обсъден на момента.

Той припомни, че тройната коалиция е въвела практиката парите да следват депутата, който напуска парламентарната си група.

„Сега ни обвиняват, че провокираме напускането на едни или на други народни представители, а това категорично не е така“, заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ.

В кулоарите стана ясно също, че отцепникът от РЗС Тодор Великов минава към управляващите и от 1 юли субсидията му ще бъде пренасочена.

Той напусна парламентарната група в началото на годината и още тогава обяви, че минава към управляващите, заедно с други депутати от групата на Янев - Дарин Матов, Димитър Колев, Димитър Чукарски, Марио Тагарински и Венцислав Върбанов.

Великов направи контрапредложение на десните – предложи комисия да провери как лидерите на политическите сили, чиито депутати ги напускат, изразходват средствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase