Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отново отхвърли екооценката за проекта "Бургас–Александруполис", изготвена от "Транс-Болкан Пайплайн".

Днес министерството ще информира за становището си международната компания и ще й бъде даден последен, двумесечен срок за допълване на доклада за Оценка на въздействието върху околната сред (ОВОС), съобщава БТА.

Докладът за ОВОС веднъж бе върнат от екоминистерството в края на март. През май международната проектна компания внесе допълнителната информация, касаеща двата алтернативни варианта за разтоварване на нефта в Бургас – на пристанище и на буйове, и предложи нова концепция за разтоварване на пристанище.

Сега основните причини за връщането на доклада за ОВОС са свързани с безопасността и опазването на Черно море в случай на авария, коментира зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева пред БТА.

Още по темата

По думите й тази вероятност не е добре разработена, а и има сериозни проблеми с варианта за разтоварване на нефта на пристанище.

По-рано днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова каза пред БНТ, че съдържащата се в доклада информация не е достатъчна, за да може да се вземе пълно и обективно решение.

Ако докладът бъде допълнен с необходимите данни, цифри и информация, съответно ще стартира процедурата за обществено обсъждане, каза Нона Караджова.

Припомняме, че изграждането на 300-километровия нефтопровод, който трябва да доставя петрол от Кавказ до европейските пазари, заобикаляйки Босфора, бе договорен през 2007 г.

Хората от бургаския регион обаче имат притеснения, че нефтопроводът застрашава природата и ще се отрази на туризма. Преди две години, на местен референдум, жителите на Поморие се обявиха против изграждането на "Бургас-Александруполис".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase