Снимка: Булфото

След дарителския скандал в МВР, разразил се след журналистическо разследване за коли на спонсори на ведомството, които не са спирани от пътните полицаи, министерството публикува вътрешните си правила за даренията.

Новината съобщи пред депутатите министър Цветан Цветанов, който обясни, че средствата от дарения отиват в бюджета на МВР, а не в касата на партията ГЕРБ.

Според правилата силовото министерство може да приема дарения под формата на пари, вещи, недвижими имоти, ценни книжа. Спонсорите също така ще могат да дават безвъзмездно труд и услуги на ведомството.

Дарители на МВР могат да стават както българи, така и чужденци. Условието е спонсорите да не са осъждани с влязла в сила присъда, както и физически и юридически лица, срещу които има образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.

Според правилата МВР не може да приема дарения, „които противоречат на морала и добрите нрави“. Анонимните спонсори ще бъдат връщани.

Ще бъдат отказвани дарения, които предполагат получаване на материални или нематериални облаги от страна на дарителя или биха могли да попречат на изпълнението на основните задачи и дейности на министерството.

Даренията няма да се приемат и когато чрез тях спонсорът упражнява стопанска дейност.

Още по темата

Желаещите да спонсорират полицията ще сключват договори за дарение, които ще бъдат включени в регистри, а информацията ще се съхранява за срок от пет години. Данните за дарителите обаче ще стават обществено достояние само при изрично съгласие.

Единствено министърът на вътрешните работи ще сключва договорите за дарение на недвижими имоти, като тези документи ще влизат в отделен регистър.

Пред депутатите Цветанов днес обясни, че 90% от даренията, които ведомството е получило, са за бензин.

Относно публикациите, че коли на определени спонсори не се спират от органите на МВР, министърът обясни, че е извършена проверка и от 155 разпитани служители 153-ма са отрекли да са получавали такива разпореждания.

Двама полицаи обаче са потвърдили за практиката. Цветанов обаче посочи, че спрямо тях преди това имало постъпили жалби за арогантно поведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase