Заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова остава на поста си. Това съобщи в Министерския съвет министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Той посочи, че премиерът е приел заключението от доклада за проверката за действията на неговия заместник. Според доклада няма извършени нарушения от страна на Светлана Боянова.

Миналата седмица лично Борисов обяви, че обмисля кадрови промени в Министерството на земеделието, като направи уговорката, че ще вземе решението си след проверка за промяна на статута на земи в терен за фотоволтаичен парк. В казуса беше замесено името на Светлана Боянова.

Оказа се, че депутатката от ГЕРБ Лили Боянова е подала сигнала срещу зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова. Сигналът бил изпратен на 16 май директно до премиера Бойко Борисов, като земеделският министър е бил прескочен. Той разбрал, че заместничката му се проверява, чак на следващия ден – на заседанието на Министерския съвет.

В сигнала се посочва, че над 300 декара земеделска земя – трета категория, са преотдадени за фотоволтаици.

Още по темата

„Докладвах на премиера за проверката, която извърши инспекторатът. Съгласно този доклад няма извършени нарушения или превишаване на правомощията, премиерът прие напълно доклада“, коментира Найденов.

Той заяви, че единственото, което е направила Боянова в качеството си на изпълняващ длъжността министър, докато Найденов е бил в командировка в Брюксел, е да подпише едно уведомително писмо.

Министърът каза още, че е получил предварителен доклад на Сметната палата от проверката в Селскостопанската академия. В момента, в който предварителният доклад стане основен, аз ще внеса искането за смяна на председателя на академията, допълни Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase