Снимка: Булфото

Парламентът прие оставката на управителя на НОИ Христина Митрева след продължителен дебат и спорове между парламентарните групи. 

От гласувалите общо 137 депутати 93 се обявиха „за” оставката на Митрева, 34 народни представители от ПГ на "Коалиция за България" и ДПС гласуваха "против", а 10 депутати се въздържаха.

Споровете започнаха още с включването на разглеждането на оставката като първа точка в дневния ред на парламента.

„Никой не е против да има освобождаване, когато има оставка, но да не се бърза, другото е гузност и прикриване, посочи заместник-председателят на ПГ на левицата Михаил Миков.

Опозицията поиска проекторешението за оставката на Митрева да бъде обсъдено първо в ресорната парламентарна комисия и да бъде гласувано в присъствието на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Според БСП управляващите са виновни за несъбраните приходи в НОИ и сега криели зад гърба на Митрева.

Бившият министър на икономиката Петър Димитров се обърна към подалата оставка Митрева, която присъстваше в залата, с думите, че всеки човек има път в живота си, но не всеки го намира и извървява.

„Вие сте го извървели достойно. Не позволявайте да ви унижат в края му. Оттеглете оставката си”, призова депутатът и се обърна към управляващите:

„Бъдете мъже, поемете си отговорността. Да блъскате Митрева в прозореца и да превръщате искането за оставката й в самооставка не е морално”.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов обяви от парламентарната трибуна, че оставка на един администратор няма да реши този политически проблем.

„Очите на 2 млн. пенсионери се насочват от НОИ към кабинета на премиера Бойко Борисов, който е отговорен за тази дестабилизация, коментира Командира. Според него Митрева не е поела политическа отговорност и затова трябвало да бъде освободена.

От своя страна Христина Митрева категорично отхвърли обвиненията, че е подвела с планираните приходи в НОИ, за което основно управляващите начело с Бойко Борисов поискаха отстраняването й.

Още по темата

„Вие сте хората, които сте ме избрали, и вие сте хората, с които съм работила през годините изключително добре, с много голяма подкрепа и уважение помежду ни. Като управител на НОИ ние изпълняваме политиките, тоест изпълняваме и социалната, и финансовата политика. Няма да се спирам на това как се прави бюджетът, много думи бяха казани. Не е въпросът в моята оставка, защото аз си я подавам и искам достойно да си отида от този парламент“, обърна се към депутатите Христина Митрева.

Тя защити колегите си в НОИ, като ги определи като изключителни експерти. 

„Когато на една институция се блокира работата, тъй като от два месеца работата на института се блокира, поради това, че аз съм изолирана от двете водещи министерства, на които изпълнявам политиките – МТСП и Министерството на финансите, това пречи на работата на институциите.

Един човек идва и си отива. Аз ще си отида от тази институция, но аз искам тази институция да продължи. Защото това е социална институция и хората не заслужават такова отношение, нито хората, които работят в институцията, заслужават такова отношение“, заключи отстранената шефка на НОИ и се отправи към „последната си медийна изява“ – пресконференцията, на която се очаква да мотивира решението си да се оттегли. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase