Снимка: БТА

Сигурността е най-важна при атомната енергетика и използването на атомна енергия. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво.

Според Борисов е необходим трезв анализ по отношение на атомната енергия.

"Много е лесно да се поддадем на емоциите около „Фукушима”, заяви Борисов и допълни, че ако японците бяха задействали навреме защитите на своята атомна електроцентрала и бяха спазили мерките за безопасност, нямаше да се стигне до настоящата ситуация", смята премиерът.

АЕЦ „Козлодуй” е осигурила 36% от електроенергията, произведена в България през миналата година.

За тримесечието на 2011 година централата е повишила производството си със 7%, в сравнение със същия период на 2010 година, или с 300 000 мегаватчаса повече.

Стойността на хранилището е близо 70,5 млн. евро, а проектът е финансиран от Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на 1-4 блок на АЕЦ “Козлодуй” чрез Европейската банка за възстановяване и развитие.

В хранилището ще може да се съхраняват 5256 касети с отработено ядрено гориво. Идеята е в бъдеще капацитетът на съоръжението да бъде увеличен. Тяхното съхранение ще бъде за срок до 50 години. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase