Сделката за "Кугар"-ите е породила гнева на посланик Пардю. Снимка: Архив Булфото

Бившият посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю е настоявал през 2005 г. тогавашният американски държавен секретар Доналд Ръмсфелд да протестира срещу сделката на България за покупка на хеликоптерите „Кугар“.

Пардю е предложил на Ръмсфелд да изрази негативното отношение на САЩ пред българския си колега Николай Свинаров.

Това става известно от публикуваната днес нова порция секретни грами на американското посолството в София.
Документите са публикувани от сайта „Биволъ“, който има споразумение с WikiLeaks за партньорство при обработката на грамите от България.

През 2005 г. американският конструктор Сикорски е отхвърлен след като българското правителство решава да купи 18 хеликоптера. 12 от тях са „Кугър“, а 6 – „Пантера“. Общата стойност на сделката е $400 млн.

Тогавашният американски посланик Джеймс Пардю пише писмо до военния министър в кабинета "Сакскобургготски" Николай Свинаров, за да протестира срещу условията на провеждане на търга.

В грама на посланика от 31 януари 2005 г. процедурата е окачествена като "предрешена". Пардю настоява Доналд Ръмсфелд да повдигне въпроса пред българския си колега при предстоящата им среща в САЩ: "Вашето решение да придобиете машините от "Юрокоптер" е резултат от манипулиран и непрозрачен търг", е изразът, който той препоръчва да бъде използван в разговора.

Българските власти са протакали подписването на договора за френските корвети, за да не ядосат Париж, който имаше активна роля за освобождаването на осъдените в Либия медицински сестри, става ясно още от грамите на следващия американски посланик у нас – Джон Байърли.

В дипломатическа телеграма от 29 октомври 2007г. посланик Байърли пише, че мерките предприети от кабинета „Станишев“ за реформиране на въоръжените сили са „съществена възможност“ за САЩ.

Байърли определя американските приоритети – да се насърчи България, която притежава "много ограничени" средства да инвестира в сухопътните си сили (бронирани машини, комуникации и леки оръжия) и да избягва на всяка цена купуването на скъпи нови въоръжения за авиацията и флота.

Американският интерес е двоен: да се подобри "съвместимостта" на българските войски при съвместни операции с US Army и НАТО, а от друга страна - да се опита да спечели пазара за модернизацията на Военновъздушните сили, като предложи на България по-стари модели, но "напълно надеждни" F-16 и F-18.

За целта американските дипломати трябва да убедят правителството да се откаже от европейските предложения за изтребители "Юрофайтър" и шведските "Грипен".

"Ще продължим да предупреждаваме българите срещу масивния разход за придобиването на френските корвети", пише американският посланик. В тази област Вашингтон смята, че София трябва по-скоро да се ориентира към пазара на оказион, за да купи кораби със "средни възможности", които да позволят на флота да извършва скромните операции, за които е предвиден.

Именно американците са окуражили България да купи няколко фрегати от типа „Уилинген“ от Белгия, една от които е „Дръзки“, купена през 2005 г., заради огромното им предимство да струват десетки пъти по-евтино.

Сайтът отбелязва, че изборът на белгийските фрегати втора употреба, окуражаван от американците, е причинил няколко сериозни технически проблеми на българските военни - необходимост от многобройни ремонти на корабите, както и неочаквано скъпата им поддръжка.

В статията се цитира и изявление на премиера Бойко Борисов, според когото съпротивата на Франция срещу приемането на България в Шенгенското споразумение всъщност е цената, която страната плаща за отказа да купи скъпите френски корвети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe