Снимка: Архив Булфото

Конституционният съд обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс, според който общинските съветници и кметовете могат да се избират само от български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място.

Това става ясно от публикувано на сайта на съда решение. То е взето на 4 май.

Принципът на уседналост беше атакуван в Конституционния съд от БСП и ДПС.

Изборният кодекс предвижда на вота за местна власт наесен избирателите да могат да гласуват за кмет на населеното място, ако са живели в него поне през последните десет месеца.

Т.нар. уседналост беше въведена с промените в Изборния кодекс от управляващите като опит да се ограничи изборният туризъм.

Отменя се и разпоредбата, според която член на Централната избирателна комисия може да бъде освободен предсрочно по искане на предложилата го партия или коалиция.

Още по темата

За противоконституционно е обявено и изискването партията да е получила 2% от действителните гласове на национално ниво, за да й бъде върнат внесеният депозит за участие в изборите.

Отпада и текстът за експерименталното електронно гласуване, което се предвиждаше за първи път на предстоящите избори през есента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase