Измамникът на Дянков е заловен. Снимка: Булфото

Телефонни измамници се опитали да измамят финансовия министър Симеон Дянков и главния секретар на МВР Калин Георгиев, съобщи bTV.

Позвънили на служебните им мобилни телефони и опитали да ги "преметнат" по класическата схема - мнима катастрофа, причинена от роднина. "Измамниците боравят с определени телефонни номера. Обаждат се, опипват, за да видят дали ще се закачи поредният", обясни вътрешният министър Цветан Цветанов.

Сътрудничка на министър Дянков е повярвала на мошениците и им е дала пари. Тя вдигнала телефона на финансист номер 1. Гласът на линията обяснил, че бащата на шефа й е предизвикал катастрофа и трябвало да се плати, за да избегне виновникът наказателна отговорност. Дали сътрудничката на Дянков го е уведомила за обаждането, на този етап не е ясно, но със сигурност се знае, че малко след разговора жената дала 4 хиляди лева на мнимия адвокат.

След това станало ясно, че Дянков е мишена на измама и при акция на ДАНС мошеникът е задържан, а парите - върнати. "Обръщам се към съдебната система - нека, когато подобни хора бъдат заловени и бъде документирана престъпната им дейност, да не получават обществено порицание, пробация и условна присъда", апелира министър Цветанов. Той не потвърди информацията, че сътрудничката на Дянков се е хванала на въдицата.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев обаче си призна, че мошеник му е звънял по време на служебна оперативка в министерството. "Обади ми се едно лице и с познатата схема започна да плаче. Аз не откликнах на неговите вопли. Помолих колегите от "Криминална полиция" да се погрижат за него и предполагам, че много скоро ще се срещнем", каза Георгиев. Все още измамникът, пробвал да излъже главния секретар на МВР, не е заловен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase