„По никакъв начин на дневен ред не стои въпроса дали аз ще съм кандидат-президентът на партия ГЕРБ”. Това заяви в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустойстовото Росен Плевнелиев. „Не е имало такъв разговор, надявам се да няма”, каза още министърът.

Така той показа, че не желае да се кандидатира за президент на страната през вота тази есен и разсея коментарите по повод слуховете, че той ще бъде човекът на ГЕРБ за президентския вот. „Аз съм обикновен министър, дано ми дадат шанс да си свърша работата. Не съм политик, аз съм експерт”, допълни Росен Плевнелиев.

Под тепетата той обяви, че се очакват драматични промени и реформи във всички региони на страната. Плевнелиев разкри намеренията на правителството да бъде създадена Национална агенция за развитие, която ще регионализира част от еврофондовете и ще позволи на кметовете сами да определят кои проблеми на населените места да решат с пари от Европа.

Министър обяви, че в България действа раздробена система от много министерства и много оперативни програми без ясни правила. Това пречи на кметовете да правят проекти и да печелят пари за решаването на проблемите по места.

„Ние не искаме кметовете да идват в министерството да търсят връзки и да се борят за всеки лев и да очакват министърът да им се обяснява да дупките на Горнонанагорнище и пътя на Долнонадолнище”, категоричен беше Плевнелиев.

Идеята на правителството е да бъдат създадени междинни звена към регионалните оперативни програмии.
„Държавата ще се стреми да бъде създанена Национална агенция за развитие, която да създаде правила, да контролира изразходването на евросредствата и да децентрализира системата”, заяви още регионалният министър.

По време на изнесено заседание на парламентарната комисия по регионално развитие в Пловдив стана ясно, че се обмисля вариант отделни области на страната да бъдат окрупнени, заради свиването на населението в тях.
„Мислим да привлечем повече инвестиции в изостаналите в икономическо отношение региони”, заяви пред Dnes.bg шефът на комисията Любен Татарски.
Идеята обаче е в начална фаза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase